Οικονομία

Έτοιμη για «κορονοδάνειο» και η Κύπρος

Έτοιμη για «κορονοδάνειο» και η Κύπρος

Την πρόθεση της Κύπρου να αξιοποιήσει την ειδική πιστωτική γραμμή του ESM για κάλυψη των δαπανών υγείας που προέκυψαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Ο κ. Πετρίδης αποκάλυψε χθες την πρόθεση της κυβέρνησης για αξιοποίηση του προγράμματος του ESM υπό τον τίτλο Pandemic Crisis Support, καθιστώντας εαυτόν τον πρώτο υπουργό Οικονομικών κράτους-μέλους της ευρωζώνης, που δηλώνει δημόσια ότι θα αξιοποιήσει τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας,όπως αναφέρει ο Λουκιανός Λυρίτσας στο skai.gr

Ως εκ τούτου, η Κύπρος αναμένεται να αντλήσει έν ποσό ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο ισούται με το 2% του ΑΕΠ της χώρας κατά το έτος 2019. Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος του ESM, το δάνειο θα έχει περιθώριο αποπληρωμής τα 10 έτη και το επιτόκιο θα είναι εξαιρετικά χαμηλό.

Έκτακτες δαπάνες, συμπληρωματικός προϋπολογισμός

Αυτή την ώρα η Λευκωσία προχωρά σε μία κοστολόγηση των δαπανών που έχουν γίνει για διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού. Στις έκτακτες δαπάνες περιλαμβάνεται η δημιουργία καινούργιας μονάδας εντατικής θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο της Λευκωσίας αλλά και το κόστος των σχεδόν 90.000 διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό, το οποίο επωμίστηκε το κυπριακό κράτος.

Σημειώνεται ότι για τις αυξημένες δαπάνες για τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού, η Κύπρος ενέκρινε στα μέσα Μαρτίου συμπληρωματικό προϋπολογισμό για την υγεία ύψους 100 εκατ. ευρώ. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως η άντληση των κεφαλαίων από το ειδικό πρόγραμμα του ESM δεν προϋποθέτει την υιοθέτηση οποιονδήποτε μακροοικονομικών όρων.

Πηγή: Έτοιμη για «κορονοδάνειο» και η Κύπρος

Σχετικά Άρθρα

ΓΕΕΘΑ: Προσλήψεις 1.600 ΕΠΟΠ στις Ένοπλες Δυνάμεις – Τα απαραίτητα προσόντα

HellasVoice

ΑΑΔΕ: Ποιοί είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης

HellasVoice

Έδωσαν τα «χέρια» Gazprom και Μυτιληναίος: 10ετης συμφωνία για παροχή ρωσικού φυσικοί αερίου

HellasVoice

MyCar: Άνοιξε η πλατφόρμα-Πώς μπορείτε να θέσετε σε κυκλοφορία τα οχήματά σας-Τι απαιτείται

HellasVoice

Κτηματαγορά: Οι νέες προκλήσεις – Τι θα επηρεάσει την αγορά ακινήτων

HellasVoice

Τράπεζες: Πώς θα δώσουν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

HellasVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα