Υγεία

Φυσικό «εμβόλιο» ο θηλασμός

Φυσικό «εμβόλιο» ο θηλασμός

Tα ποσοστά του μητρικού θηλασμού, και ιδιαίτερα του αποκλειστικού, στη χώρα μας είναι πολύ χαμηλότερα από τα επιθυμητά.

Τον πρώτο «φυσικό εμβολιασμό» στη ζωή μας χαρακτηρίζουν οι ειδικοί επιστήμονες το μητρικό γάλα και προτρέπουν τις μητέρες βρεφών, ακόμα και εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού, να θηλάσουν, καθώς όχι μόνο δεν βάζουν το μωρό τους σε πρόσθετο κίνδυνο, αλλά, αντιθέτως, «ισχυροποιούν» το ανοσοποιητικό του.

Οπως αναφέρει στην «Κ» η Βίκυ Μπενέτου, παιδίατρος, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής, «σύμφωνα με τις εθνικές μας συστάσεις, τα βρέφη πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά για τους έξι πρώτους μήνες της ζωής, δηλαδή να λαμβάνουν μόνο μητρικό γάλα χωρίς άλλη υγρή ή στερεά τροφή, ενώ ο μητρικός θηλασμός συνεχίζεται, μαζί με κατάλληλες στερεές τροφές, μέχρι τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής και όσο επιθυμούν η μητέρα και το παιδί. Δυστυχώς, παρά τις διαχρονικές προσπάθειες, τα ποσοστά του μητρικού θηλασμού, και ιδιαίτερα του αποκλειστικού, στη χώρα μας είναι πολύ χαμηλότερα από τα επιθυμητά. Σύμφωνα με εθνική μελέτη, το 2017, το ποσοστό των βρεφών που θήλαζαν αποκλειστικά το πρώτο 24ωρο ζωής ήταν 66%, στο τέλος του 4ου μήνα 25%, ενώ στο τέλος του 6ου μήνα κάτω του 1%!».

«Ενας ζωντανός ιστός»

Σύμφωνα με την κ. Μπενέτου, ο μητρικός θηλασμός αποτελεί ίσως τη μοναδική συμπεριφορά που επηρεάζει τόσο σημαντικά και σε τόσα επίπεδα το δίδυμο μητέρα-παιδί. «Το μητρικό γάλα είναι η φυσική τροφή για το βρέφος, με τα ιδανικά θρεπτικά συστατικά, ειδικά προσαρμοσμένα στις ανάγκες του ανθρώπινου είδους», σημειώνει και προσθέτει: «Είναι το πρότυπο βρεφικής διατροφής έναντι του οποίου συγκρίνονται όλα τα βρεφικά γάλατα, χωρίς καμία ελπίδα να γίνουν ισάξια. Το μητρικό γάλα δεν είναι μια απλή τροφή αλλά ένας ζωντανός ιστός, που μεταφέρει στο βρέφος πλήθος βιοδραστικών συστατικών και ανοσοπροφυλακτικών κυττάρων που, μεταξύ άλλων, ενισχύουν και προστατεύουν το ανώριμο ανοσοποιητικό του σύστημα. Το μητρικό γάλα συνιστά τον πρώτο φυσικό εμβολιασμό του βρέφους! Ο μητρικός θηλασμός προστατεύει από οξείες λοιμώξεις, από νοσήματα αλλεργικής αιτιολογίας και πιθανότατα από την εμφάνιση αυτοάνοσων και χρόνιων νοσημάτων της παιδικής και ενήλικης ζωής. Ιδιαίτερη είναι η σημασία του στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας και στην προαγωγή του συναισθηματικού δεσμού και της ψυχικής υγείας μητέρας – παιδιού. Από τα οφέλη του στην υγεία της μητέρας ξεχωρίζει η τεκμηριωμένη συσχέτισή του με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού».

Αναφορικά με τη σχέση του μητρικού θηλασμού και της COVID-19, η κ. Μπενέτου επισημαίνει: «Τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα, αν και περιορισμένα, δεν τεκμηριώνουν τη μετάδοση του κορωνοϊού SARS-CoV-2 μέσω του μητρικού γάλακτος. Έτσι, ο πιθανός τρόπος μετάδοσης του ιού κατά τον θηλασμό είναι μέσω των σταγονιδίων που εκτοξεύονται με τον βήχα, το φτέρνισμα ή την ομιλία της μητέρας ή μέσω της επαφής της με το βρέφος.

Ενίσχυση ανοσοποιητικού

Λαμβάνοντας υπόψη τα σημαντικά οφέλη του μητρικού θηλασμού, ιδιαίτερα τη σημασία του στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του βρέφους, καθώς και το γεγονός ότι ο ρόλος του μητρικού γάλακτος στη μετάδοση του SARS-CoV-2 είναι μέχρι σήμερα –σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας– αμελητέος, οι μητέρες που επιθυμούν να θηλάσουν και είναι ύποπτες ή θετικές με COVID-19 επιτρέπεται να το κάνουν λαμβάνοντας κάποιες επιπλέον προφυλάξεις».

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, οι προφυλάξεις είναι: η σωστή χρήση ιατρικής μάσκας κατά τη διάρκεια του θηλασμού, το καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι πριν και μετά την επαφή με το βρέφος και ο τακτικός καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών και αντικειμένων με τις οποίες έρχεται σε επαφή η μητέρα. Οταν χρησιμοποιείται θήλαστρο, πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής των χεριών και ο σχολαστικός καθαρισμός του. Στην περίπτωση που η μητέρα δεν μπορεί να θηλάσει λόγω πιο σοβαρών συμπτωμάτων, τότε μπορεί το γάλα της να αντληθεί και το βρέφος να σιτιστεί από έναν υγιή φροντιστή.

«Οι μητέρες που θηλάζουν ή επιθυμούν να θηλάσουν αυτή την περίοδο ας μη φοβηθούν ή αποθαρρυνθούν. Αντίθετα, να θηλάσουν γνωρίζοντας ότι όχι μόνο δεν βάζουν το μωρό τους σε πρόσθετο κίνδυνο αλλά ότι το ισχυροποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε μια κρίσιμη περίοδο. Επιπλέον, ο μητρικός θηλασμός μπορεί να γίνει η πιο χαλαρωτική ενασχόληση της μέρας και η πιο όμορφη ανάμνηση όταν όλα θα έχουν περάσει», τονίζει η κ. Μπενέτου.

kathimerini.gr

Πηγή: Φυσικό «εμβόλιο» ο θηλασμός

Σχετικά Άρθρα

Χάος στο ΕΣΥ: Μετακινούν προσωπικό, κόβουν-ράβουν στις ΜΕΘ!

HellasVoice

Κουρκουμάς: Τα σημαντικά οφέλη για την υγεία μας

HellasVoice

ΕΟΔΥ: Δείτε τα σημεία που μπορείτε να κάνετε σήμερα δωρεάν rapid test

HellasVoice

Ο καρκίνος «μαστίζει» τους νέους – Αυτοί είναι οι συχνότεροι τύποι

HellasVoice

Γερμανική έκθεση Σοκ: Τα εμβόλια mRNA για COVID-19 μπορεί να προκαλέσουν οξεία ηπατίτιδα!

HellasVoice

Ανεμβολίαστοι 9 στους 10 ασθενείς στα νοσοκομεία

HellasVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα