Οικονομία

ΑΑΔΕ: Τι αλλάζει στη διαβίβαση στοιχείων από τις ταμειακές μηχανές

ΑΑΔΕ: Τι αλλάζει στη διαβίβαση στοιχείων από τις ταμειακές μηχανές

Πότε λαμβάνουν ειδοποιήσεις οι επιχειρήσεις και από πότε επιβάλλονται πρόστιμα χωρίς ειδοποίηση

Προθεσμία 10 ημερών θα έχουν όσες επιχειρήσεις δεν έχουν διαβιβάσει τα στοιχεία από τις ταμειακές μηχανές τους στην ΑΑΔΕ για το διάστημα έως τις 30.11.2022, λαμβάνοντας μάλιστα και ειδοποίηση. Ωστόσο η παράβαση της μη διαβίβασης των στοιχείων από την 1η.12.2022 επισύρει πρόστιμο για τις επιχειρήσεις χωρίς προηγούμενη ενημέρωση από την ΑΑΔΕ.

Συγκεκριμένα, όσες επιχειρήσεις είναι υπόχρεες σε χρήση Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ) και δεν έχουν διαβιβάσει στην ΑΑΔΕ στοιχεία λιανικής από τις 31.10.2022 έως τις 30.11.2022, λαμβάνουν, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ειδοποίηση για μη διαβίβαση, η οποία αναρτάται στην εφαρμογή e-Κοινοποιήσεις της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), σύμφωνα με κοινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου και του Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργου Πιτσιλή.

Στην ειδοποίηση αναγράφεται αναλυτικά κάθε ΦΗΜ από τον οποίο δεν έχουν διαβιβαστεί στοιχεία λιανικής στην ΑΑΔΕ.

Με την ειδοποίηση αυτή, οι υπόχρεοι καλούνται να συμμορφωθούν με την υποχρέωση διαβίβασης, εντός προθεσμίας 10 ημερών από την ημέρα της αποστολής της.

Σύμφωνα με το newmoney.gr, σε περίπτωση εμπρόθεσμης συμμόρφωσης με τη σχετική υποχρέωση, δεν επιβάλλονται κυρώσεις για μη διαβίβαση στοιχείων λιανικής από 31.10.2022 μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας αυτής.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης συμμόρφωσης, επιβάλλονται οι σχετικές κυρώσεις μόνο για το διάστημα μετά την εκπνοή της προθεσμίας αυτής και μέχρι την ημερομηνία συμμόρφωσης.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης εντός της ως άνω προθεσμίας, οι κυρώσεις επιβάλλονται για μη διαβίβαση στοιχείων λιανικής από 31.10.2022 και μέχρι τον χρόνο διαπίστωσης της μη διαβίβασης.

Για παραβάσεις μη διαβίβασης από την 1η.12.2022 και μετά επιβάλλονται οι σχετικές κυρώσεις, χωρίς να προηγείται αποστολή ειδοποίησης από την ΑΑΔΕ.

Διευκρινίζεται, τέλος, ότι δεν επιβάλλονται κυρώσεις για μη διαβίβαση στοιχείων εσόδων λιανικής από ΦΗΜ εφόσον η επιχείρηση δεν εκδίδει στοιχεία λιανικής από αυτόν τον ΦΗΜ.

Σχετικά Άρθρα

ΕΝΦΙΑ 2022: Η πρώτη δόση θα καταβληθεί έξι μήνες νωρίτερα σε 10 ή 12 δόσεις

HellasVoice

Ανάπτυξη 6% στην Ελλάδα το 2022 «είδε» η Κομισιόν

HellasVoice

ΕΣΑ: Ξεκινούν οι εκπτώσεις από την Δευτέρα 10/1

HellasVoice

ΑΣΕΠ: Μόνιμες και εποχικές προσλήψεις σε υπουργεία, δήμους και φορείς

HellasVoice

Νέος πτωχευτικός νόμος: Ποιοι χάνουν το δικαίωμα για εξωδικαστική ρύθμιση

HellasVoice

Φωτιές: Ενίσχυση 718 ευρώ για εργαζόμενους επιχειρήσεων που κάηκαν – Πως θα λάβουν την εφάπαξ ενίσχυση

HellasVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα