Υγεία

Αυξήθηκαν τα κρούσματα φυματίωσης στην Ελλάδα το 2020

Αυξήθηκαν τα κρούσματα φυματίωσης στην Ελλάδα το 2020

Αύξηση των κρουσμάτων φυματίωσης καταγράφηκε στην Ελλάδα το 2020, σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες του δυτικού κόσμου, δεδομένου ότι η πρόσβαση στο σύστημα υγείας έχει διαταραχθεί λόγω της πανδημίας. Την ανησυχητική αυτή διαπίστωση κάνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης (24/3).

Η επιστημονική ομάδα «Φυματίωσης» της ΕΠΕ (Κατερίνα Μανίκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Φυματιολογίας ΑΠΘ, Λουκέρη Αγγελική, Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, Επικουρική Επιμελήτρια Αντιφυματικού Τμήματος – Μονάδα Ανθεκτικής Φυματίωσης, ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», Απόστολος Παπαβασιλείου, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, Διευθυντής Αντιφυματικού Τμήματος – Μονάδα Ανθεκτικής Φυματίωσης, ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», με συντονιστή τον Χαράλαμπο Μόσχο, Πνευμονολόγο – Φυματιολόγο, Επιμελητή Α’ Αντιφυματικού Τμήματος – Μονάδα Ανθεκτικής Φυματίωσης, ΝΝΘΑ «Η Σωτηρία») προειδοποιεί ότι εξαιτίας της πανδημίας, «η επόμενη μέρα θα βρει τη χώρα αντιμέτωπη με μια σαφή επιδημιολογική επιβάρυνση ως προς τη φυματίωση που θα κληθεί να αντιμετωπιστεί από ένα εξαντλημένο σύστημα υγείας».

Η ΕΠΕ ζητάει για το 2021 να υπάρχει επαγρύπνηση ως προς την καταγραφή νέων κρουσμάτων της νόσου και την ίδρυση Εθνικού Μητρώου Φυματίωσης, όπως έγινε με την COVID-19 και ενός εθνικού προγράμματος για τη Φυματίωση.

Η νόσος μπορεί να προσβάλει όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος, αλλά συνήθως εντοπίζεται στους πνεύμονες. Κάθε άνθρωπος μπορεί να εμφανίσει φυματίωση, ενώ το 87% των ασθενών ζουν σε 30 χώρες. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση είναι η Ινδία, η Ινδονησία, η Κίνα, οι Φιλιππίνες, το Πακιστάν, η Νιγηρία, το Μπαγκλαντές και η Νότιος Αφρική.

Ανήκει στις πρώτες 10 αιτίες θανάτου και είναι η πρώτη αιτία θανάτου από λοιμώδες νόσημα- πάνω και από το HIV/AIDS.

Το 2019 υπολογίζεται ότι 10.000.000 άνθρωποι νόσησαν από φυματίωση παγκοσμίως (5,6 εκατομμύρια άντρες, 3,2 εκατομμύρια γυναίκες και 1,2 εκατομμύρια παιδιά), ενώ πέθαναν 1.400.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 208.000 ασθενών με HIV.

Η πολυανθεκτική φυματίωση παραμένει απειλή για την δημόσια υγεία και αυξάνεται παγκοσμίως- το 2019 διαπιστώθηκαν 206.000 περιπτώσεις παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10% σε σχέση με το 2018.

Η επίπτωση της φυματίωσης υποχωρεί κατά 2% κάθε χρόνο, αλλά ο ρυθμός αυτός υπολείπεται σημαντικά έναντι του στόχου που έχει τεθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διακυβεύεται πλέον λόγω της Πανδημίας.

Υπολογίζεται ότι χάρη στη διάγνωση και θεραπεία της φυματίωσης περίπου 60.000.000 ζωές έχουν σωθεί από το 2000 ως το 2019.

Το ρολόι χτυπά

Φέτος το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι «The clock is ticking» (το ρολόι χτυπά) υποδηλώνοντας ότι περιορίζεται ο χρόνος που απομένει για δράση ώστε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις των ηγετών παγκοσμίως για το οριστικό τέλος της νόσου.

Το μήνυμα αυτό, είναι επίκαιρο περισσότερο από ποτέ στο πλαίσιο της πανδημίας της COVID-19 που θέτει σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει με κόπο επιτευχθεί στην καταπολέμηση της φυματίωσης. Υπολογίζεται ότι λόγω της COVID-19 ο αριθμός των ασθενών με φυματίωση παγκοσμίως θα αυξηθεί κατά 1.000.000 ανά έτος μέχρι το 2025, ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά εκατοντάδες χιλιάδες μέσα στο 2020.

Υπενθυμίζεται ότι, η Φυματίωση προκαλείται από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης (M. tuberculosis) το οποίο διασπείρεται από άτομα με φυματίωση του αναπνευστικού συστήματος. Η ανακοίνωση της ανακάλυψης του M. tuberculosis από τον Robert Koch έγινε στις 24 Μαρτίου του 1882 και για το λόγο αυτό η 24η Μαρτίου ορίστηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης.

Πηγή: Αυξήθηκαν τα κρούσματα φυματίωσης στην Ελλάδα το 2020

Σχετικά Άρθρα

Δεν αλλάζουν τα ηλικιακά όρια για το AstraZeneca

HellasVoice

8 ανεπιθύμητες αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μετά την ηλικία των 40

HellasVoice

Κορονοϊός: Οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων δεν είναι αποτελεσματικές απέναντι στην Όμικρον

HellasVoice

Σοκαριστική ομολογία Θ.Βασιλακόπουλου: Βαφτίσαμε κλίνες ΜΕΘ ενώ δεν ήταν και αυξήθηκαν οι θάνατοι!

HellasVoice

Κορονοϊός: Η νέα θεραπεία με Τ – Λεμφοκύτταρα μειώνει την θνητότητα και προσφέρει γρηγορότερη ανάρρωση

HellasVoice

Νέα γερμανική έρευνα: Τι προκαλεί η μάσκα στα παιδιά

HellasVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα