Άγρια σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας: Απέρριψε η Άγκυρα την πρόταση της Ουάσιγκτον για τους Patriot

Μια μέρα μετά τη δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το ότι η Τουρκία διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ την πώληση των Patriots, ήρθε η απόρριψη από την ίδια την Άγκυρα στην προσφορά των Αμερικανών. Απαραίτητη προϋπόθεση για την Ουάσινγκτον ήταν η μη παραλαβή των S-400 από την Ρωσία που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε την προσφορά της πριν από τις 15 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια αύξησε την τιμή του συστήματος προκειμένου να προχωρήσει σε γρήγορη παράδοσή τους στην Άγκυρα. Αυτό δήλωσαν αξιωματούχοι που ήταν παρόντες στις συνομιλίες αλλά δεν έχουν εξουσιοδότηση να μιλήσουν στα ΜΜΕ . Η πρόταση δεν περιελάμβανε συμφωνία δανείου ούτε σύμφωνο ανταλλαγής τεχνολογιών η οποία ήταν και βασική τουρκική απαίτηση.

Η Τουρκία δήλωσε στην απάντησή της ότι δεν μπορεί να δεχθεί την προσφορά των ΗΠΑ και οι διαπραγματεύσεις έχουν παγώσει εκ των πραγμάτων, αναφέρει το onalert.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία φαινόταν να αναζητά λόγους για να απομακρυνθεί από τη συμφωνία των με τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει στην Τουρκία καλύτερους όρους τόσο για την τιμολόγηση όσο και για τη συμπαραγωγή απ’ ότι η Ρωσία με το αντιεραπορικό σύστημα των S-400.

Η Τουρκία αναμένει την πρώτη παράδοση του S-400 τον Ιούλιο. Η Ρωσία έχει υποσχεθεί στην Τουρκία κοινή παραγωγή και μεταφορά τεχνολογίας ως μέρος της συμφωνίας. Η απόφαση αυτή της Τουρκίας να αγοράσει ρωσικούς πυραύλους έχουν προβληματίσει τις ΗΠΑ και ως προς τις προγραμματισμένες παραχωρήσεις των αεροσκαφών F-35 , παρόλο που τμήματα του μαχητικού Lockheed Martin Co. κατασκευάζονται στην Τουρκία.

Για να μαθαίνετε τα νέα μας και να στηρίξετε την προσπάθεια μας κάντε Like στην σελίδα μας

Σχετικά Άρθρα

Δεν θα πιστέψετε ποιες είναι οι δυο χώρες που πίνουν το περισσότερο κρασί

HellasVoice

Κύπρος: Σήμερα η κηδεία της 6χρονης που δολοφονήθηκε από τον serial killer

HellasVoice

Χάος στο Μανχάταν από μεγάλο μπλακ άουτ: Aκινητοποιήθηκε το μετρό, δεκάδες εγκλωβισμένοι σε ασανσέρ!

HellasVoice