Αίγιο: Ταυτοποιήθηκαν τα οστά που βρέθηκαν και ανήκουν σε Ήρωα του 1821

επανάσταση 1821

Στην κατοχή του Δήμου Αιγιάλειας βρίσκονται, επισήμως από χθες, τα οστά που βρέθηκαν τυχαία κάτω από τη μαρμάρινη προτομή του ήρωα του 1821 Ανδρέα Λόντου, κατά τη μεταφορά της από την πλατεία Φανερωμένης στο σπίτι της ιστορικής οικογένειας, που σήμερα στεγάζεται το Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου.

Το εύρημα, μέχρι να ελεγχθεί η προέλευσή του και η ταυτότητά του, φυλάχτηκε στην τοπική αστυνομία, ενώ η εισαγγελική αρχή, αν και αρχικά είχε διατάξει μεταφορά σε εργαστήρια της Αθήνας για εξέταση DNA, τελικά πείστηκε από τα αναμφίβολα ντοκουμέντα, τα οποία και οδηγούν στο συμπέρασμα πως τα οστά ανήκουν στον ντόπιο αγωνιστή του έθνους.

Ο δήμαρχος Θανάσης Παναγόπουλος, μετά από αρκετές ώρες αβεβαιότητας, εμφανίστηκε χθες στην «Πελοπόννησος», βέβαιος για την ιστορικότητα και τη σημασία του ευρήματος για την πόλη.

«Πήραμε γνώμες ειδικών και πράξαμε τα νόμιμα βάσει της σοβαρότητας των στιγμών. Είμαι πλέον βέβαιος – όπως προκύπτει από τις ιστορικές πηγές – ότι είναι τα οστά του Ανδρέα Λόντου, δεδομένου όμως πως δεν υπάρχει και λόγος κάτω από μία συγκεκριμένη προτομή να βρίσκονται τα κόκκαλα κάποιου άλλου» δήλωσε.

Αίγιο: Ταυτοποιήθηκαν τα οστά που βρέθηκαν και ανήκουν σε Ήρωα του 1821
Ο Ανδρέας Λόντος, γεννημένος στη Βοστίτσα, κήρυξε την Επανάσταση στο Αίγιο στις 23 Μαρτίου και ύψωσε την πρώτη ελληνική σημαία, όταν δε αργότερα παραγκωνίστηκε από τον Ιωάννη Καποδίστρια, τα οικονομικά του προβλήματα και η μεγάλη πίκρα του για την πολιτική του αποτυχία τον οδήγησαν σε αυτοκτονία (1845) στο σπίτι του στην Αθήνα.

Η σορός του μεταφέρθηκε μεν στο Αίγιο (στο σπίτι του αδερφού του) αλλά δεν ετάφη με εκκλησιαστικό τελετουργικό εξαιτίας της απαγόρευσης που είχε επιβληθεί από την κυβέρνηση Κωλέττη κι έτσι η κηδεία του έγινε δύο χρόνια μετά.

Πηγή

Loading...

Δείτε Επίσης

Κακή αρχή της Γιάννας με το «2021»! Πρότεινε για την επιτροπή τον διαβόητο εθνομηδενιστή Αντ. Λιάκο, που είχε δώσει αγώνα υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών

Pammahon

Έχει υμνήσει την οθωμανική περίοδο στην Ελλάδα και μπαίνει στην Επιτροπή των 200 ετών από το 1821;

GPapado

Έτσι τον σκότωσαν πραγματικά – Το φρικτό τέλος του Αθανάσιου Διάκου – Όσα μας κρύβανε τόσα χρόνια

GPapado

Η μάχη του Κραβασαρά: 1.600 Έλληνες κατατροπώνουν 8.000 Τούρκους (Βίντεο)

GPapado

Το Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης: Μία άγνωστη τραγωδία του 1821

GPapado

Το παραδεισένιο ελληνικό νησί με το αποτρόπαιο όνομα και τις φονικές μάχες (Βίντεο & Φώτο)

GPapado