Κόσμος

Αποκαλυπτικό έγγραφο για BREXIT: Δεν θα υπάρξει συμφωνία

Αποκαλυπτικό έγγραφο για BREXIT: Δεν θα υπάρξει συμφωνία

Η γερμανική κυβέρνηση καλεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ να ετοιμαστούν για Brexit χωρίς συμφωνία, όπως αποκαλύπτει εσωτερικό έγγραφο.

Εκ των έσω έγγραφο αμφισβητεί την αισιοδοξία της Βρετανίας ως προς την προοπτική ταχείας συμφωνίας για τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, όπως δημοσιεύει το ρόιτερς.

Η Βρετανία αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου και βρίσκεται έως το τέλος του έτους σε μεταβατική περίοδο κατά την οποία εξακολουθούν να ισχύουν οι προηγούμενοι κανονισμοί όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις για νέους όρους συνεργασίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, που επανέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν σκοπεύει να ζητήσει παράταση της μεταβατικής περιόδου πέρα από το 2020, θέλει να καταλήξει σε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου σύντομα.

Τη Δευτέρα ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία μέσα στον Ιούλιο με «λίγη πίεση», αλλά το γερμανικό κυβερνητικό έγγραφο, που φέρει ημερομηνία 15 Ιουνίου, και στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters, δείχνει ότι Βερολίνο προβλέπει πως οι διαπραγματεύσεις θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια.

«Από τον Σεπτέμβριο, οι διαπραγματεύσεις μπαίνουν σε κρίσιμη φάση» αναφέρεται στο έγγραφο. «Η Βρετανία ήδη εντείνει τις απειλές στις Βρυξέλλες, θέλει να διευθετήσει όσο περισσότερα ζητήματα γίνεται όσο τον δυνατόν γρηγορότερα και ελπίζει να πετύχει μια επιτυχία της τελευταίας στιγμής στις διαπραγματεύσεις».

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας θεωρεί ότι η συμφωνία μετάβασης δεν θα παραταθεί πέραν του τέλους του 2020, όπως φαίνεται από το έγγραφο.

«Είναι σημαντικό να γίνει ξεκάθαρο ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία με κάθε κόστος», αναφέρει το έγγραφο, «και, κατά συνέπεια, θα πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για έξοδο της Βρετανίας χωρίς συμφωνία».

Με τις δύο πλευρές να βρίσκονται σε τόσο μεγάλη απόσταση και λίγο διαθέσιμο χρόνο για διαπραγματεύσεις, υπάρχουν ανησυχίες ότι η απόφαση του Λονδίνου να μην παρατείνει τη μεταβατική περίοδο μπορεί να οδηγήσει σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση που θα συνδυαστεί με την οικονομική ζημιά που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Πηγή: Αποκαλυπτικό έγγραφο για BREXIT: Δεν θα υπάρξει συμφωνία

Σχετικά Άρθρα

Σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ – «Στρατιωτική βοήθεια χωρίς περιορισμούς» ζητά ο Ζελένσκι

HellasVoice

ΠΟΥ: Αναμένουμε στα τέλη Ιανουαρίου τα στοιχεία για το sputnik-v

HellasVoice

ΣΟΚ στην Ινδία: Βίασαν και σκότωσαν δια λιθοβολισμού 5χρονη

HellasVoice

Mοσάντ: «Η Τουρκία είναι η πραγματική απειλή για το Ισραήλ και όχι το Ιράν – Αποσταθεροποιεί την Μεσόγειο»

HellasVoice

Βρετανία – Καύσιμα: Έχουν εξαντληθεί σε περίπου το 1/3 των πρατηρίων της χώρας

HellasVoice

Θερμοκρασίες ρεκόρ στη Γαλλία – Τους 43 βαθμούς «άγγιξε» ο υδράργυρος

HellasVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα