Χασάν Τζεζαϊρλή ο Τούρκος που έσωσε την Πελοπόννησο απο τους Αλβανούς

Πελοπόννησος

Ασφαλώς και δεν υπήρξε ούτε Έλληνας, ούτε φιλέλληνας ο Τούρκος Ναύαρχος Χασάν Τζεζαϊρλή. Αυτός ο άνθρωπος ξεκίνησε απο πειρατής και έφτασε στα υψηλότερα κλιμάκια της Οθωμανικής ιεραρχίας Η μοίρα όμως το έφερε να σώσει δυό φορές τον πληθυσμό της Ελλάδας απο τον πλήρη αφανισμό. Η πρώτη φορά ήταν οταν μετά την αποτυχία των Ορλωφικών το 1774, και μετά την αποχώρηση των Ρώσων από την Ελλάδα, ενώ Οθωμανοί αξιωματούχοι πρότειναν στον Σουλτάνο γενική σφαγή των Ελλήνων ως αντίποινα, ο Χασάν Τζεζαϊρλής μόνος υποστήριξε σταθερά την αντίθετη άποψη. Λέγεται ότι ως τελευταίο επιχείρημα χρησιμοποίησε το ότι «αν σκοτωθούν όλοι οι Έλληνες ποιος θα πληρώνει το χαράτσι?» για το οποίο οι άλλοι δεν είχαν κάποια απάντηση.

Ο Σάθας θεωρεί ότι η Ελλάδα οφείλει πολλά στον Χασάν Τζεζαϊρλή γιατί χάρη σ’ αυτόν σώθηκε από μία γενοκτονία (Σάθας, σ. 523)

Στην δεύτερη περίπτωση έσωσε απο τηναλβανοποίηση την Πελοποννήσο. Στην Πελοπόννησο οι συνθήκες που επικράτησαν μετά την καταστολή της επανάστασης ήταν φοβερές για τους Έλληνες. Οι Αλβανοί, τους οποίους οι Τούρκοι είχαν εξαπολύσει κατά των Ελλήνων, επί εννέα χρόνια λεηλατούσαν την χερσόνησο, έκαιγαν, έσφαζαν, εξανδραπόδιζαν και πουλούσαν τους κατοίκους. Οι κάτοικοι της Βοστίτσας (Αιγίου) σφάχτηκαν όλοι, οι Σπέτσες ερημώθηκαν. Όταν δεν έβρισκαν πρόχειρη λεία ανάγκαζαν οι Αλβανοί τους Πελοποννήσιους να υπογράψουν χρεωστικές ομολογίες και πολλοί είχαν τέτοιες στα χέρια τους για πεντακόσιες ή εξακόσιες χιλιάδες γρόσια. Άλλοι πωλούνταν ως δούλοι.

Ο Φρ. Πουκεβίλ αναφέρει ότι 20.000 πουλήθηκαν στην Αφρική και σε Τούρκους της Ρούμελης. Όσοι Έλληνες μπόρεσαν, κρύφτηκαν στα βουνά ή κατέφυγαν στην Επτάνησο. Ακόμα κ’ οι Μανιάτες ανέβηκαν στα κρησφύγετα του Ταΰγετου και οι οικισμοί τους λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν. Όπως αναφέρει ο Σάθας “Τα πάντα είχεν αφανίσει η Αλβανική πανώλης. Εκεί ένθα προ ολίγου υπήρχον πόλεις και κώμαι πολύανδροι και ευδαίμονες, ήδη έβλεπέ τις θανάτου ερήμωσιν, και πυριφλεγή ερείπια. Η Πελοπόννησος πάσα είχε σχεδόν απογυμνωθή κατοίκων.”

Η Οθωμανική κυβέρνηση τους διέταξε επανειλημμένως να αποχωρήσουν αλλά οι Αλβανοί περιγελούσαν τις εντολές, ποδοπατούσαν τα σουλτανικά διατάγματα και άρχισαν να επιτίθενται και κατά των Τούρκων, απαιτώντας μισθούς και φόρους. Τελικά ο σουλτάνος αποφάσισε την εξόντωσή τους και την ανέθεσε στον Χασάν Τζεζαϊρλή.

Ο στόλος του Χασάν έφτασε στην Αργολίδα και οι δυνάμεις του στρατοπέδευσαν στο Άργος. Η κύρια δύναμη των Αλβανών από δέκα χιλιάδες άντρες ήταν οχυρωμένη στην Τριπολιτσά. Στις 10 Ιουλίου 1779 ο Χασάν, ύστερα από νυκτερινή πορεία, εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά μπροστά τους. Ο Χασάν ζήτησε την συμμαχία και σύμπραξη των Ελλήνων για να εκδιώξει τους Αλβανούς και να ”βρει ο ραγιάς το δίκιο του ” όπως έλεγε.

Κλέφτες του Μοριά ενώθηκαν μαζί του ύστερα από «μπουγιουρντί που ήταν κατι και σαν εθελούσιο προσκυνοχάρτι μαζι». Ο πατέρας του Θεόδωρου, ο Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης, απέφυγε να δηλώσει υποταγή στον Χασάν αποφάσισε ομως να συμμαχήσει μαζί του και κατέλαβε με χίλιους άντρες τα στενά των Τρικόρφων, δυτικά της Τριπολιτσάς, για να εμποδίσει την υποχώρηση των Αλβανών. Ο Χασάν έστειλε τότε στον Κολοκοτρώνη μήνυμα «να πάγη σε δαύτονε διά να τον προσκυνήση» αλλά αυτός προφασίστηκε την κρισιμότητα των περιστάσεων και ο αρχιναύαρχος τον πίστεψε (ή έκανε πως τον πίστεψε) και του έστειλε μάλιστα και δώρα.

Τότε ξεκίνησε και η προσπάθεια εκδίωξης των Αλβανών απο την Πελοπόννησο.Ο Χασάν επιτέθηκε αμέσως στους Αλβανούς οι οποίοι αμύνθηκαν λυσσωδώς αλλά τελικά τράπηκαν σε φυγή και κατασφάχτηκαν.Κατά την διήγηση του Κολοκοτρώνη, δύο φορές τμήματα Αλβανών από 4.000 και 6.000 άντρες προσπάθησαν κατά την διάρκεια των εχθροπραξιών να απωθήσουν τον πατέρα του Κωνσταντίνο από τα Τρίκορφα, χωρίς όμως επιτυχία. Στο τέλος, ύστερα από την επικράτηση του Χασάν, όλοι οι Αλβανοί επιχείρησαν να εκβιάσουν την δίοδο, αλλά ο Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης και οι άλλοι Έλληνες οπλαρχηγοί που έσπευσαν εν τω μεταξύ, τους συγκράτησαν ενώ το επερχόμενο τουρκικό ιππικό τους αποδεκάτισε.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στα απομνημονεύματα του γράφει για το περιστατικό στο οποίο έλαβε μέρος ο πατέρας του :«Όταν τους επολέμησεν ο πατέρας μου, οι Αλβανοί του έλεγαν: – Κολοκοτρώνη, δεν κάμεις νισάφι; Και τους λέγει ο πατέρας μου; Τι νισάφι να σας κάμω, όπου ήλθετε και εχαλάσατε την Πατρίδα μου, μας επήρατε σκλάβους και μας εκάμετε τόσα κακά; Τα κεφάλια των Αλβανών έφτιασαν πύργο εις Τριπολιτσά»!… Να υπενθυμίσουμε οτι αυτοι οι Κολοκοτρώναιοι που οι σύγχρονοι Αλβανοί θεωρούν Αλβανούς, ειναι αυτοί που πολέμησαν πεισματικά τους Αλβανούς σε ολη την Ελλαδική επικράτεια.

Όντως μετά την νίκη του ο Χασάν διέταξε ν’ ανεγερθεί μπροστά από την ανατολική πλευρά της Τριπολιτσάς «πυραμίς εκ τεσσάρων χιλιάδων κεφαλών Αλβανών προσκεκολλημένων δι’ άμμου και ασβέστου» με επιγραφή που απειλούσε με θάνατο αυτόν που θα τολμούσε να την γκρεμίσει.

Ασφαλώς και ο Χασάν Τζεζαϊρλή πρωτίστως πολέμησε για τα συμφέροντα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ασφαλώς ενωρίτερα αλλά και μετά απο αυτά τα περιστατικά πολέμησε φονικά τους Έλληνες, σαν άνθρωπος όμως είχε δίκαιη κρίση. Ισως για αυτό τον επέλεξε σαν εξάρτημα της η μοίρα για την εκούσια ή ακούσια διάσωση της Ελλάδας σε κρίσιμες στιγμές.

Πάντως, χωρίς να θέλω να μπει κανείς σε συγκρίσεις και να οξύνει τα πάθη, οι Αλβανοί αποτέλεσαν ιστορικά μεγαλύτερη απειλή για τους Έλληνες ακομα και απο τους ίδιους τους Οθωμανούς. Αυτη ειναι η ιστορική εκτίμηση, και βέβαια αυτό δεν σημαίνει οτι πάντοτε πρέπει να ζούμε σε εμπόλεμο καθεστώς, κάποια στιγμή τα μίση και τα πάθη πρέπει να καταλαγιάζουν γενικότερα.

Ιωσήφ Τσιμισκής

Πηγή

Loading...

Δείτε Επίσης

Σκηνικό σύγκρουσης στήνουν οι Τούρκοι: «Όχι στρατός σε αποστρατικοποιημένα νησιά!» – «Πόνεσαν» με την άσκηση στο Καστελόριζο

Pammahon

Αλβανικό μίσος για την Ελλάδα

GPapado

Αυτοί είναι οι τούρκοι και οι Τζιχαντιστές τους: Βίντεο από κακοποίηση Σύριου αιχμάλωτου από τζιχαντιστές-συνεργάτες των Tούρκων!

GPapado

Πασίγνωστος δημοσιογράφος προειδοποιεί: “Όταν μπουν οι Τούρκοι στα νησιά μας όλα αυτά που λέγονται περί μιλιταρισμού θα καταγραφούν από τους ιστορικούς ως λόγια ανόητων που έχασαν την ελευθερία τους”!

GPapado

ΛΑΜΙΑ: Αλβανοί Έβριζαν τους Έλληνες στα αλβανικά ΚΑΙ τους έδειρε ΟΜΑΔΙΚΑ άλλος Αλβανός που τους κατάλαβε!

GPapado

ΠΡΟΣΟΧΗ – Από στιγμή σε στιγμή οι Αλβανοί μπορεί ΝΑ ΣΥΛΛΑΒΟΥΝ την Μάνα του Κωνσταντίνου Κατσίφα ως …ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΣΣΑ!

GPapado