Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Eπιβεβαίωσε τα υψηλά 7μήνου

Χρηματιστήριο Αθηνών: Eπιβεβαίωσε τα υψηλά 7μήνου

Μία αξιοσημείωτη απόσταση ασφαλείας από τα επίπεδα των 900 μονάδων δημιούργησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, δίνοντας το μήνυμα ότι η ανάκαμψή του από τα χαμηλά των τελών του Σεπτεμβρίου έχει συνέχεια

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,48% στις 918,78 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 919,91 μονάδων (+1,49%) και 908,21 μονάδων (+0,20%). Ο τζίρος ανήλθε στα 54,74 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20,38 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 644,70 χιλ. τεμάχια.

O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,77% στις 2241,93 μονάδες, ενώ στο +0,49% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.387,71 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,74% στις 667,64 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε σήμερα σε υψηλά επτά μηνών, συνεχίζοντας ένα ανοδικό σερί που λίγοι περίμεναν, ειδικά όσο έφτανε στη ζώνη των 900 μονάδων. Μάλιστα, σε μία ημέρα που οι εντολές από την άλλη όχθη του Ατλαντικού επί της ουσίας απουσίαζαν, λόγω της αργίας της Ημέρας των Ευχαριστιών, το Χρηματιστήριο κατάφερε να βρει τα “καύσιμα” ώστε να επιβεβαιώσει την κατάκτηση των κρίσιμων ψυχολογικών και τεχνικών επιπέδων.

Η αγορά προσπάθησε να δώσει το μήνυμα ότι μπορεί να μην έδωσε τα αναμενόμενα κέρδη αυτήν τη χρονιά, όταν δηλαδή η οικονομία “έτρεξε” με τους υψηλότερους αναπτυξιακούς ρυθμούς των τελευταίων δεκαετιών, αλλά ήταν ένα “λιμάνι προστασίας” των περιουσιακών στοιχείων που το εμπιστεύτηκαν. Δεν είναι λίγο άλλωστε ότι εδώ και μέρες έχει γυρίσει θετικός ο Γενικός Δείκτης από την αρχή του έτους, την ώρα που μεγάλοι δείκτες της Δύσης καταγράφουν διψήφια ποσοστά απωλειών.

Η βελτίωση της εμπιστοσύνης στα ελληνικά assets αποτυπώνεται και στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, με αυτήν την δεκαετίας να υποχωρεί στη ζώνη του 4,10%, σε μια περίοδο μάλιστα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε διαδικασία μείωσης της ρευστότητας στην οικονομία. Εάν μάλιστα αυτή η τάση συνεχιστεί και τον Δεκέμβριο, τότε το κλείσιμο του έτους θα είναι καλύτερο των προσδοκιών που διατυπώθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Ξεπερνώντας, λοιπόν, το σενάριο της διπλής κορυφής στα επίπεδα των 900 μονάδων, ο Γενικός Δείκτης προσβλέπει σε μία κίνηση προς τις 930 ή 944 μονάδες, με το rebalancing της ερχόμενης εβδομάδας να αναμένεται να θολώσει λίγο το τοπίο. Επίσης, ο τραπεζικός δείκτης, από τη στιγμή που ξεπέρασε τις 650 μονάδες, πλέον βλέπει με περισσότερες προσδοκίες τις 690 μονάδες, με τον FTSE 25 να καταφέρνει σήμερα υπέρβαση των 2.227 μονάδων.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ έκλεισε με άλμα 5,81%, με τις Alpha Bank, Eurobank και Σαράντη να ακολουθούν με κέρδη άνω του 3%. Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Motor Oil και Πειραιώς και άνω του 1% σε ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίο.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Quest, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ, Jumbo, Titan και ΕΛΧΑ, ενώ οι Βιοχάλκο και ΕΥΔΑΠ έκλεισαν χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean, ΟΛΠ και Λάμδα έκλεισαν σε αρνητικά εδάφη, χωρίς όμως καμία να κινείται με απώλειες άνω του 0,6%.

pentapostagma.gr

Σχετικά Άρθρα

Στα «καλύτερά» του ο ελληνικός τουρισμός: Πάμε για παράταση της τουριστικής περιόδου

HellasVoice

Παράταση υποβολής δηλώσεων που έληγαν σήμερα

HellasVoice

Πολωνία: Γιατί διπλασιάζονται οι τιμές στα τρόφιμα;

HellasVoice

Νέες μορφές ηλεκτρονικής απάτης – Πώς υποκλέπτουν στοιχεία και αποσπούν χρήματα

HellasVoice

Όλες οι αλλαγές για τα delivery και τα take away στα εμπορικά κέντρα

HellasVoice

Στα 15 δισ. τα κορονοχρέη που «απειλούν» την ελληνική οικονομία

HellasVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα