Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Το πρώτο αρνητικό κλείσιμο στο 2023

Χρηματιστήριο Αθηνών: Το πρώτο αρνητικό κλείσιμο στο 2023

Παρά την τάση για διόρθωση, πάντως, οι κινήσεις κατοχύρωσης αποδείχθηκαν αρκετά ήπιες, χωρίς να προσλάβουν μεγάλες διαστάσεις και χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τις ελπίδες για ένα «January Effect»

Έντονη μεταβλητότητα παρατηρήθηκε την Τρίτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να επικρατούν στο… φώτο φίνις, ανακόπτοντας το ανοδικό σερί (6×6) και κατοχυρώνοντας τα αξιοσημείωτα κέρδη του 2023 (+3,5%). Παρ’ όλα αυτά, οι ρευστοποιήσεις δεν προσέλαβαν μεγάλες διαστάσεις, με αποτέλεσμα η αγορά να διατηρηθεί στο τεχνικό σημείο των 960 μονάδων (υψηλό 11μήνου).

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,06% και διαμορφώθηκε στις 962,22 μονάδες, χάνοντας μόλις 0,7 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (962,84 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε έξι μονάδες (από 956,85 έως 964,03 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να αγγίζει τα 80 εκατομμύρια ευρώ.

Στάση για… διάλειμμα

Η Λεωφόρος Αθηνών επιχείρησε να αφομοιώσει τα νέα υψηλά 11μήνου (960 μονάδες), με τους επενδυτές να σπεύδουν να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των πρόσφατων κερδών. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ο Γενικός Δείκτης μέχρι πρότινος «έτρεχε» ένα αξιοσημείωτο ανοδικό σερί (6×6 στο σύνολο και 5×5 μέσα στο 2023) και επομένως, η αγοραστική κόπωση θεωρούταν αναμενόμενη.

Παρά την τάση για διόρθωση, πάντως, οι κινήσεις κατοχύρωσης αποδείχθηκαν αρκετά ήπιες, χωρίς να προσλάβουν μεγάλες διαστάσεις και χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τις ελπίδες για ένα «January Effect» (η τάση των μετοχών να ενισχύονται σημαντικά κατά τον πρώτο μήνα του έτους).

Το ανοδικό «story», άλλωστε, εξακολουθεί να βρίσκει ερείσματα σε μια σειρά παραγόντων, όπως τα αισιόδοξα εταιρικά αποτελέσματα, τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals, η προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, καθώς και οι ανθεκτικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι κίνδυνοι εξακολουθούν να ελλοχεύουν. Η υψηλή αβεβαιότητα στο διεθνές σκηνικό, η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, οι αυξανόμενες γεωπολιτικές ανησυχίες και φυσικά, ο κίνδυνος πολιτικής αβεβαιότητας στο εσωτερικό (εντός του β’ τριμήνου αναμένεται να στηθούν «διπλές» βουλευτικές κάλπες) συνιστούν εξελίξεις, οι οποίες μπορούν να ανατρέψουν τη μέχρι στιγμής καλή εικόνα και να επαναφέρουν στο προσκήνιο μια νέα καθοδική κίνηση.

Την ίδια ώρα, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται και στις εξελίξεις της διεθνούς νομισματικής πολιτικής, καθώς την Πέμπτη οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν τα στοιχεία για τον ετήσιο πληθωρισμό του Δεκεμβρίου, τα οποία θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα στην πορεία αύξησης των επιτοκίων.

Αυτήν τη στιγμή, το βασικό επιτόκιο της ομοσπονδιακής τράπεζας (Federal Reserve) κυμαίνεται στο 4,25% – 4,50%, με τους αναλυτές να προεξοφλούν τουλάχιστον ακόμη μία παρέμβαση (δίχως να αποκλείεται και μία 2η τον Μάρτιο). Ωστόσο, οι νέες αυξήσεις αναμένονται να είναι μικρότερου μεγέθους σε σχέση με ό,τι συνέβαινε μέσα στο 2022.

Ας σημειωθεί ότι όσο υψηλότερα είναι τα επιτόκια, τόσο μεγαλύτερος καθίσταται ο κίνδυνος επιβράδυνσης της ανάπτυξης ή και ύφεσης της οικονομίας -ένα σενάριο, το οποίο έχει ήδη επηρεάσει αισθητά τις διεθνείς αγορές, όπως κατέδειξε το β’ εξάμηνο του 2022.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει ήπια πτώση στο -0,63% και τις 445 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,25%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,27%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,63% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,22%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones εμφανίζει οριακή άνοδο κατά 50 μονάδες, εν όψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές παρουσιάζουν μικρές διακυμάνσεις, εν μέσω των στοιχημάτων για την πορεία της ζήτησης μέσα στο 2023. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +0,92% και τα 75,32 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,74% και τα 80,22 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, διευρύνεται στο +0,22% και τα 1.882 δολάρια ανά βαρέλι (υψηλό 8μήνου).

ΠΗΓΗ

Σχετικά Άρθρα

Ενημέρωση Βρούτση, Σταϊκούρα για τα νέα μέτρα στήριξης

HellasVoice

Εφορία: Πότε και πώς διαγράφονται οι οφειλές – Νέα εγκύκλιος της ΑΑΔΕ

HellasVoice

Χρηματιστήριο Αθηνών: Υποχώρηση στο επίπεδο των 900 μονάδων

HellasVoice

Λίβανος: Βοήθεια από το ΔΝΤ ζητά η κυβέρνηση

HellasVoice

«Εξοικονομώ – επιχειρώ» για επιχειρήσεις: Οι επιδοτήσεις και τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα

HellasVoice

Σταϊκούρας: Δεύτερη ευκαιρία για ένταξη στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5

HellasVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα