Κόσμος

Εκλογές στη Γαλλία: Ανατροπή και οριακή νίκη για τον Μακρόν στον πρώτο γύρο

Εκλογές στη Γαλλία: Ανατροπή και οριακή νίκη για τον Μακρόν στον πρώτο γύρο

Η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν συγκέντρωσε κάτι παραπάνω από 20.000 ψήφους περισσότερες από εκείνη του Ζαν-Λικ Μελανσόν και κερδίζει οριακά τον πρώτο γύρο των βουλευτικών γαλλικών εκλογών

Για λίγες χιλιάδες ψήφους η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν «Μαζί» καταλαμβάνει τελικά την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών που διεξήχησαν χθες Κυριακή στη Γαλλία, ανατρέποντας -έστω και οριακά- τις πρώτες εκτιμήσεις που ήθελαν νικήτρια την παράταξη του ηγέτη της γαλλικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Κατά εκτιμήσεις που έγιναν γνωστές τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η παράταξη της προεδρικής πλειοψηφίας εμφανίζεται να συγκεντρώνει περίπου 20.000 ψήφους περισσότερες από την «Λαϊκή Ένωση» του Ζαν-Λικ Μελανσόν. Πιο συγκεκριμένα, η παράταξη «Μαζί» συγκεντρώνει το 25,75% των ψήφων έναντι 25,66% της «Λαϊκής Ενωσης».

Η προεδρική πλειοψηφία, ωστόσο, διατηρεί μεγάλο μέρος του πλεονεκτήματος όσον αφορά τις προβλέψεις για τις 577 έδρες των βουλευτών , με εύρος 255 έως 295 εδρών, μπροστά από την αριστερά (150 έως 190) σύμφωνα με το ινστιτούτο Ipsos Sopra Steria. Η πρωθυπουργός Elisabeth Borne, ο υπουργός Εργασίας Olivier Dussopt, ο υπουργός Γεωργίας Marc Fesneau και η Solidarity Damien Abad προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο. Από την άλλη, ο πρώην υπουργός Παιδείας Ζαν Μισέλ Μπλανκέρ εξαφανίστηκε .

Η αποχή έσπασε επίσης νέο ρεκόρ στον πρώτο γύρο , στο 52,49%. Όλο και λιγότεροι Γάλλοι προσέρχονται στις κάλπες και την Κυριακή ψήφισαν μόνο το 47,51% των Γάλλων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, σύμφωνα με τα πλήρη αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών. Αυτό είναι μικρότερο από ό,τι σε όλες τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές υπό την Πέμπτη Δημοκρατία: 48,7% το 2017, 57,2% το 2012, 60,4% το 2007, 64,4% το 2002, 67,9% το 1997 κ.λπ.

Σχετικά Άρθρα

Γαλλική εμπλοκή στη Λιβύη: Πολεμικά αεροσκάφη πάνω από Τούρκους-GNA

HellasVoice

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέκτησε ιστοσελίδα!

HellasVoice

Νέο Σοκ για Τουρκία: Και ο Καναδάς αναγνώρισε την γενοκτονία των Αρμενίων

HellasVoice

Γαλλία: Τέλος στην υποχρεωτική χρήση μάσκας και υγειονομικού πιστοποιητικού

HellasVoice

Τουρκία: Ισλαμιστικό show στην Αγιά Σοφιά ετοιμάζει ο Ερντογάν

HellasVoice

Γερμανία: Απειλεί την Ελλάδα με ελέγχους στις πτήσεις για το μεταναστευτικό

HellasVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα