Οικονομία

Ελληνικές τράπεζες: Τα χειρότερα σενάρια “προ των πυλών”

Ελληνικές τράπεζες: Τα χειρότερα σενάρια “προ των πυλών”

Μεγαλύτερη ύφεση σε σύγκριση με το διάστημα 2018 – 2020 αναμένει την επόμενη τριετία για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ), με βάση το δυσμενές σενάριο, με το οποίο είθισται να «στρεσάρονται» οι ελληνικές τράπεζες.

Πιο αναλυτικά, σε αντίθεση με τις αμέσως προηγούμενες ασκήσεις προσομοίωσης, όπου προβλεπόταν μείωση του ΑΕΠ κατά 1,3% το 2018 και κατά 2,1% το 2019, για να διαμορφωθεί στο +0,2% το 2020 (σωρευτική μείωση κατά 3,2%), το δυσμενές σενάριο κάνει λόγο για μείωση του ΑΕΠ κατά 1,8% την εφετινή χρονιά, περαιτέρω συρρίκνωση κατά 2,5% το 2022 και σταθεροποίηση με +0,7% το 2023 (σωρευτική μείωση κατά 3,6%).

«Το δυσμενές σενάριο για το ΑΕΠ έχει σχεδιαστεί, ώστε να διασφαλίσει ένα επαρκές επίπεδο αυστηρότητας για όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Μέχρι το 2023, σε επίπεδο ευρωζώνης, το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να υποχωρήσει σωρευτικά κατά 3,6%», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στην ανεργία, αυτή αναμένεται να «αγγίξει» το 22,2% έως το 2023, όταν το δυσμενές σενάριο στα stress tests του 2018 υπολόγιζε τον δείκτη στο 19,1% σε βάθος τριετίας.

Στον αντίποδα, λιγότερο αυστηρές είναι οι παραδοχές για τις τιμές των οικιστικών ακινήτων, παράμετρος εξαιρετικά κρίσιμη για τις τράπεζες, δεδομένου ότι τα ακίνητα αποτελούν τις εμπράγματες εξασφαλίσεις για τα περισσότερα δάνεια. Ειδικότερα, το δυσμενές σενάριο προβλέπει σωρευτική μείωση 10,2% για την τριετία 2021 – 2023, όταν στα stress tests του 2018 οι παραδοχές εκτιμούσαν πτώση της τάξεως του 17%.

Όσον αφορά στα εμπορικά ακίνητα, για αυτά αναμένεται πτώση άνω του 26% στις εφετινές ασκήσεις, όταν πριν από τρία χρόνια οι προβλέψεις ήθελαν μείωση, επίσης, γύρω στο 17%.

Υπενθυμίζεται ότι τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του 2018 για τις ελληνικές τράπεζες έδειξαν ότι η μέση μείωση κεφαλαίου υπό το δυσμενές σενάριο, το οποίο κάλυπτε τριετή περίοδο και βασιζόταν σε υπόθεση για στατικούς ισολογισμούς, ήταν εννέα ποσοστιαίες μονάδες, που αντιστοιχούσαν σε 15,5 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, η μείωση κεφαλαίου ήταν 8,56 ποσοστιαίες μονάδες για την Alpha Bank, 8,68 μονάδες για την Eurobank, 9,56 μονάδες για την Εθνική Τράπεζα και 8,95 μονάδες για την Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της EBA, τα εφετινά τεστ αντοχής θα διαθέτουν λόγω των συνθηκών ακόμη και τον τρόπο που θα γίνει ο χειρισμός των επιμέρους στόχων. Όπως αναφέρει συγκεκριμένα «δεδομένων των ειδικών μακροοικονομικών συνθηκών που έχει προκαλέσει η πανδημία του Covid-19, σε συνδυασμό με υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, εφέτος η εστίαση στους στόχους θα εξαρτηθεί από τους όρους που θα ισχύουν όταν πλησιάζουμε στην ημερομηνία της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων. Το αποτέλεσμα μπορεί, επίσης, να προσφέρει πολύτιμη συμβολή για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων σχετικά με πιθανές στρατηγικές εξόδου από τα μέτρα ευελιξίας που είχε ανακοινώσει η ΕΒΑ τον Μάρτιο ή ακόμη και σχετικά με την ανάγκη για να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, εάν οι οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν περαιτέρω».

Πηγή: Ελληνικές τράπεζες: Τα χειρότερα σενάρια “προ των πυλών”

Σχετικά Άρθρα

ΕΝΦΙΑ: Κάθε μήνα θα πληρώνουμε και μία δόση – Αύριο θα αναρτηθεί ο φετινός φόρος ακινήτων

HellasVoice

Αυτοκίνητο: Μετά το Πάσχα τα πρόστιμα σε 1,8 εκατ. ΙΧ – Ποιους αφορά;

HellasVoice

Ενίσχυση ύψους 2 δις. ευρώ στην αγορά μέσα στον Μάιο

HellasVoice

Θα τα καταφέρει ο Ερντογάν να γλιτώσει τον «τιτανικό» στην οικονομία;

HellasVoice

Πρώτη κατοικία: Ανοίγει σήμερα Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα για την προστασία της

HellasVoice

Έρευνα UniCredit για την Ελλάδα: 50% μείωση τουριστικών εσόδων και 16% ύφεση

HellasVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα