Οικονομία

ΕΛΣΤΑΤ: Πέφτει ο πληθωρισμός – Σταθερά υψηλές οι τιμές στο σούπερ μάρκετ

ΕΛΣΤΑΤ: Πέφτει ο πληθωρισμός – Σταθερά υψηλές οι τιμές στο σούπερ μάρκετ

Θα συνεχιστεί η τάση που θέλει τις τιμές στην ενέργεια να επιβραδύνονται, αλλά οι τιμές στα τρόφιμα και γενικά στα είδη πρώτης ανάγκης πραγματικά βρίσκονται εκτός ελέγχου.

Το εν λόγω στοιχείο της ΕΛΣΤΑΤ είναι και κομβικής σημασίας για την έναρξη της διαδικασίας για τον κατώτατο μισθό αφού ένα μέρος της επιχειρηματολογίας των συμμετεχόντων στην διαδικασία θα στηριχθεί στο μέσο πληθωρισμό που θα έχει διαμορφωθεί το 2022.

Σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπάρχουν στην αγορά, θα συνεχιστεί η τάση που θέλει τις τιμές στην ενέργεια να επιβραδύνονται, αλλά οι τιμές στα τρόφιμα και γενικά στα είδη πρώτης ανάγκης πραγματικά βρίσκονται εκτός ελέγχου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα νέο κύμα αυξήσεων σε βασικά είδη βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα έρθει και άλλο κύμα.

Ο πληθωρισμός που ανακοινώνεται σήμερα θα είναι κάτω από το 8,5% του Νοεμβρίου. Να σημειωθεί ότι το υψηλό του έτους ήταν 12,1% τον Ιούνιο. Σε μέσα επίπεδα, όπως όλα δείχνουν θα διαμορφωθεί για το 2022 στο 9,5% έως 9,7%, χαμηλότερα πάντως από το 9,9% που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε εξέλιξη ένα ακόμη κύμα αυξήσεων της τάξεως του 5% έως 10% σε αγαθά όπως γαλακτοκομικά, κρέατα και απορρυπαντικά, ενώ ήδη υπάρχουν και τα πρώτα σημάδια μείωσης της κατανάλωσης σε βασικά αγαθά, όπως για παράδειγμα τα γαλακτοκομικά.

Οι ανατιμήσεις «φωτιά»

Σύμφωνα με τις πληροφορίες έγιναν ή προγραμματίζονται ανατιμήσεις σε σειρά προϊόντων που θα έχουν ακόμη και διψήφιο ποσοστό. Ενδεικτικά:

Παιδικές πάνες έως 30%

Απορρυπαντικά έως 30%

Ξυραφάκια έως 30%

ζυμαρικά έως 25%

καθαριστικά σπιτιού έως 18%

τυριά, μπισκότα έως 16%

ζωοτροφές έως 15%

ελαιόλαδο έως 14%

ρύζι 13%

Αναλυτές πάντως σημειώνουν ότι η σημαντική αποκλιμάκωση των πληθωρισμού θα ξεκινήσει την στιγμή εκείνη που θα μειωθούν οι όγκοι των πωλήσεων και η βιομηχανία, αλλά και γενικότερη εφοδιαστική αλυσίδα, δει διαχρονική πτώση στους τζίρους της.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, με βάση τα στοιχεία της Eurostat που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή, διαμορφώθηκε στο 7,6% (από 8,8% τον Νοέμβριο), στα τρόφιμα τρέχει με διπλάσια ταχύτητα υπερβαίνοντας το 15%.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός δεν πλήττει όλους το ίδιο: Το 1/5 του πληθυσμού πλήττεται από πληθωρισμό της τάξης του 16%. Ενδεικτικό είναι ότι για έναν πολίτη με αποδοχές της τάξης των 700 ευρώ το μήνα, ο πληθωρισμός είναι περί το 13% με 14%, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές.

Και αυτό διότι τα φτωχά νοικοκυριά πλήττονται πολλαπλάσια από την ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ, από ότι τα πιο ευκατάστατα και αυτό διότι οι πρώτοι ξοδεύουν μεγαλύτερο μέρος – ως ποσοστό – του εισοδήματός τους για αγορές ειδών πρώτης ανάγκης.

Σχετικά Άρθρα

Ερμού: Πλήθος κόσμου σε καταστήματα και καφετέριες (βίντεο-φωτο)

HellasVoice

Τέλος του 2021 βλέπουν “φως” στο τούνελ οι επιχειρήσεις

HellasVoice

Bitcoin: Πώς «κατέρρευσε» η τιμή του σε λίγες ώρες με μία μόνο λέξη του Έλον Μασκ

HellasVoice

Αναστολές Μαΐου: Πότε αναμένεται η καταβολή των 534 ευρώ στους δικαιούχους

HellasVoice

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Ποινικές διώξεις στους εργοδότες που εκμεταλλεύονται τις κρατικές επιδοτήσεις

HellasVoice

Wall Street: Τέλος στο ανοδικό σερί για τον Dow Jones

HellasVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα