Πολιτισμός

Εντοπίστηκε αρχαίος «θησαυρός» στη Μεσόγειο: Ελληνικοί τάφοι και κουφάρι πλοίου (φώτο)

Εντοπίστηκε αρχαίος «θησαυρός» στη Μεσόγειο: Ελληνικοί τάφοι και κουφάρι πλοίου (φώτο)

Δύτες γαλλο-αιγυπτιακής αποστολής υπό το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας (IEASM), εντόπισαν ακόμη έναν αρχαιολογικό «θησαυρό»  στο βυθό της Μεσογείου.

Ειδικότερα, οι δύτες βρήκαν ένα ναυάγιο αρχαίου στρατιωτικού πλοίου και τα ερείπια ελληνικού ταφικού συμπλέγματος, στην βυθισμένη αρχαία πόλη Θώνις-Ηράκλειο, που κάποτε υπήρξε το μεγαλύτερο λιμάνι της Αιγύπτου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η πόλη Θώνις-Ηράκλειο αποτελούσε την πύλη εισόδου στην Αίγυπτο και βρισκόταν στο χείλος του δυτικού βραχίονα του Νείλου. Ήταν η κραταιά πόλη για αιώνες πριν ιδρυθεί η Αλεξάνδρεια από τον Μεγάλο Αλέξανδρο το 331 π.Χ..

Καταστράφηκε και βυθίστηκε μαζί με ένα μέρος του Δέλτα του Νείλου από σεισμούς και παλιρροϊκά κύματα. Η Θωνίς-Ηράκλειο εντοπίστηκε το 2001 στον κόλπο του Αμπουκίρ κοντά στην Αλεξάνδρεια, που τώρα πια είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου.

 

Το στρατιωτικό πλοίο

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το στρατιωτικό πλοίο που βρέθηκε, βυθίστηκε περί τον 2ο αιώνα προ Χριστού. Έχει μήκος 25 μέτρα, κουπιά και μεγάλα ιστία. Αν και έχει κατασκευαστεί με βάση την κλασσική παράδοση αλλά φέρει και χαρακτηριστικά της Αρχαίας Αιγύπτου.

Ο ταφικός χώρος με τις παραστάσεις Ελλήνων εμπόρων

Σε άλλο σημείο της βυθισμένης πόλης, η αποστολή των δυτών εντόπισε τα ερείπια ενός μεγάλου ταφικού χώρου που χρονολογείται στα πρώτα χρόνια του 4ου αιώνα προ Χριστού.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αρχαιοτήτων και Τουρισμού της Αιγύπτου, βρέθηκαν όμορφες απεικονίσεις Ελλήνων εμπόρων που ζούσαν σε αυτή την πόλη. Κατά τις τελευταίες δυναστείες των Φαραώ, οι Έλληνες είχαν τη δυνατότητα να εγκαθίστανται στην πόλη.

«Έχτισαν τα δικά τους ιερά κοντά στον τεράστιο ναό του Άμονα. Καταστράφηκαν ταυτόχρονα και τα ερείπιά τους βρέθηκαν αναμεμειγμένα με εκείνα του Αιγύπτιου ναού», σύμφωνα με τις ανακοινώσεις από το Αιγυπτιακό υπουργείο.

Πηγή: Εντοπίστηκε αρχαίος «θησαυρός» στη Μεσόγειο: Ελληνικοί τάφοι και κουφάρι πλοίου (φώτο)

Σχετικά Άρθρα

Όρος Βλοχός: Βουνό ή πανάρχαια πυραμίδα στο Αγρίνιο; (βίντεο)

HellasVoice

Πρωτοχρονιά: Περίεργα έθιμα για τον ερχομό του νέου έτους στον πλανήτη Γη

HellasVoice

19 Μαΐου 1919: Η καταραμένη ημέρα για τον Ποντιακό Ελληνισμό

HellasVoice

Νήσος Σάσων: Η ακατανόητη και ολέθρια παραχώρησή της στην Αλβανία το 1914

HellasVoice

Έτσι φωταγωγήθηκε τελικά η Όπερα του Σίδνεϊ

HellasVoice

Ικανοποίηση στην Αθήνα για την απόφαση της Unecso για την Αγιά Σοφιά

HellasVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα