Κόσμος

Επικεφαλής του EMA απαντά στον Μπάιντεν: Η πανδημία δεν έχει τελειώσει

Επικεφαλής του EMA απαντά στον Μπάιντεν: Η πανδημία δεν έχει τελειώσει

Ο κορυφαίος επιστήμονας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) δήλωσε την Τρίτη ότι η πανδημία συνεχίζεται, απαντώντας στην προηγούμενη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ότι η υγειονομική κρίση έχει τελειώσει.

«Ειλικρινά, δεν μπορώ να απαντήσω γιατί ο πρόεδρος Μπάιντεν κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα» είπε ο επικεφαλής ιατρός της ρυθμιστικής αρχής, Steffen Thirstrup, σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.

«Αυτό που είναι ξεκάθαρο για μένα είναι ότι εμείς στην Ευρώπη εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι η πανδημία συνεχίζεται, ότι είναι σημαντικό τα κράτη μέλη να προετοιμαστούν για την κυκλοφορία των εμβολίων, και ειδικά των προσαρμοστικών εμβολίων για την πρόληψη περαιτέρω εξάπλωσης αυτής της ασθένειας στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Thirstrup.

Σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε αργά την Κυριακή στις ΗΠΑ, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι «η πανδημία τελείωσε», προσθέτοντας: «Έχουμε ακόμα πρόβλημα με την COVID-19. Κάνουμε ακόμα πολλή δουλειά πάνω σε αυτό. Αλλά η πανδημία έχει τελειώσει».

Δηλώσεις σαν αυτή του Μπάιντεν προκαλούν ανησυχία για τη δυνατότητα περιορισμού τυχόν νέου κύματος της πανδημίας

Η απροσδόκητη παρατήρηση αιφνιδίασε ακόμα και τους ανώτερους υγειονομικούς αξιωματούχους του Μπάιντεν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είχε προγραμματίσει εξαρχής να κάνει σημαντικές δηλώσεις για την COVID-19, ούτε είχε συζητήσει με τους συμβούλους υγείας του να ανακοινώσει σύντομα το τέλος της πανδημίας, σύμφωνα με δύο ανώτερους αξιωματούχους.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι τέτοια σχόλια από άτομα σε θέσεις εξουσίας μπορεί να επηρεάσουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό τυχόν νέου κύματος της πανδημίας αυτόν τον χειμώνα.

Οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη έχουν ήδη ξεκινήσει εκστρατείες για τις ενισχυτικές δόσεις εμβολίων το φθινόπωρο, στις οποίες θα περιλαμβάνονται και τα επικαιροποιημένα εμβόλια από τη Moderna και την BioNTech/Pfizer που έχουν προσαρμοστεί στα στελέχη της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, πάντως, η πρόθεση του κόσμου για τη λήψη ακόμα και των πρώτων αναμνηστικών δόσεων είναι σημαντικά χαμηλότερη από αυτή για το αρχικό εμβόλιο.

Σχετικά Άρθρα

Πώς θα προστατεύονται οι πεζοί από τα ηλεκτρικά οχήματα

HellasVoice

Τουρκία: Εφιάλτη έζησαν Βρετανίδα μητέρα και η κόρη της όταν έκαναν πλαστική χειρουργική

HellasVoice

Νέα μελέτη: Μεγάλη πηγή άνθρακα άρα και ζωής οι λευκοί νάνοι του διαστήματος

HellasVoice

ΗΠΑ: Καύσωνας πλήττει τις δυτικές πολιτείες – Στους 56,6 βαθμούς Κελσίου το θερμότερο

HellasVoice

ΟΗΕ: Στο χείλος του λιμού 400.000 άνθρωποι στην Αιθιοπία

HellasVoice

ΗΠΑ: Αίρεται η καθολική ταξιδιωτική οδηγία – Ανάλογα με χώρα οι οδηγίες

HellasVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα