Οικονομία

«Έρχεται» έντοκη επιστροφή αναδρομικών για 350.000 δικαιούχους – Ποιους αφορά

«Έρχεται» έντοκη επιστροφή αναδρομικών για 350.000 δικαιούχους – Ποιους αφορά

Η κυβέρνηση, πρόκειται εντός του Σεπτεμβρίου, να εξετάσει την καταβολή των αναδρομικών σε όσους προσέφυγαν στα δικαστήρια στις 31 Ιουλίου 2020, χωρίς να αναμένεται η εκδίκαση των υποθέσεών τους.

Το σενάριο αυτό είναι συμβατό με τα δημοσιονομικά δεδομένα καθώς υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει στον ΕΦΚΑ περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, το συνολικό κόστος για την επιστροφή των αναδρομικών ποσών που αφορούν περικοπές επικουρικών συντάξεων, δώρων και επιδομάτων για την περίοδο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 σε όλους ξεπερνάει τα 2,5 δισ. ευρώ.

Τα πρωτοδικεία όσο και τα εφετεία καθημερινά δικαιώνουν συνταξιούχους που έχουν προσφύγει και μάλιστα λαμβάνουν και τα σχετικά αναδρομικά.

Οι προσφεύγοντες δικαιώνονται (εντόκως) με ποσά από 800 έως 2.500 ευρώ περίπου για το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 από τις περικοπές των επικουρικών και την κατάργηση των δώρων. Διευκρινίζεται ότι οι υποθέσεις που θα τελεσιδικήσουν στο Εφετείο πρέπει να καταστούν εκτελεστές προκειμένου να πληρωθούν οι δικαιούχοι

Υπάρχουν τρεις επιλογές που θα μπορούσε να εξετάσει η κυβέρνηση για να διευκολυνθούν οι συνταξιούχοι με αγωγές στις πληρωμές των αναδρομικών τους, όπως:

Να πληρώνονται οι συνταξιούχοι για το 11μηνο καταθέτοντας τις αγωγές τους στον ΕΦΚΑ, για να πιστοποιηθεί ότι αυτές έχουν ασκηθεί εντός προθεσμίας (έως 31/7/2020).

Να ζητηθεί από τους συνταξιούχους να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση ότι αν η αγωγή τους απορριφθεί για τυπικούς λόγους, τότε θα πρέπει να επιστρέψουν το ποσό. Η δήλωση αυτή δεν θα ισχύει για όσους έχουν ήδη πρωτόδικη απόφαση για αναδρομικά 11μήνου.

Να αξιοποιηθεί η απόφαση του ΣτΕ ως «δεδικασμένο» και να ενεργοποιηθούν τα δικαστικά συμβούλια των Πρωτοδικείων ώστε να εκδοθούν με γρήγορες διαδικασίες

– μέσα σε 12 μήνες – όλες οι αποφάσεις όσον αφορά τις αγωγές αναδρομικών 11μήνου για επικουρικές συντάξεις και δώρα που κατατέθηκαν έως 31/7/2020.

Σχετικά Άρθρα

ΟΑΕΔ: Ξεκινά σήμερα η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Χριστουγέννων

HellasVoice

ΥΠΑΝ: «Μπλοκάρει» την πώληση διαρκών αγαθών από τα σούπερ μάρκετ

HellasVoice

Φορολογικές δηλώσεις 2020: Ποιοι είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν δήλωση

HellasVoice

Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία «στα χέρια» του υπουργείου Ανάπτυξης

HellasVoice

ΕΦΚΑ: «Αγώνας δρόμου» για συνταξιούχο – Τον άφησαν χωρίς σύνταξη από λάθος δικό τους

HellasVoice

Τράπεζες: Έσωσε δύο σπίτια – Του διέγραψαν πάνω από 47.000 ευρώ

HellasVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα