Κόσμος

Έρευνα: Οι επιστήμονες για πρώτη φορά ονόμασαν ένα κύμα καύσωνα

Έρευνα: Οι επιστήμονες για πρώτη φορά ονόμασαν ένα κύμα καύσωνα

Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες ονόμασαν ένα κύμα καύσωνα. Πρόκειται για έναν καύσωνα που έπληξε την Ισπανία.

Πρόκειται για μια νέα πρωτοβουλία ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τις ακραίες θερμοκρασίες και τους κινδύνους που ενέχουν, δήλωσε στην USA Today ο Χοσέ Μαρία Μάρτιν Ολάλα, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Φυσικής Συμπυκνωμένης Ύλης του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πρόγραμμα proMETEO Sevilla Project του Κέντρου Ανθεκτικότητας του Ιδρύματος Adrienne Arsht-Rockefeller, ενός ερευνητικού κέντρου και μη κερδοσκοπικού οργανισμού, με έδρα την Ουάσιγκτον.

Το πιλοτικό αυτό έργο ξεκίνησε στην Σεβίλλη και στόχο έχει την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ακραία ζέστη και στην υποστήριξη των προσπαθειών για τη μείωση των κινδύνων των κυμάτων καύσωνα.

Η Ισπανική Κρατική Μετεωρολογική Υπηρεσία (AEMET) ορίζει τα κύματα καύσωνα ως επεισόδια που διαρκούν τουλάχιστον τρεις μέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων, τουλάχιστον το 10% των μετεωρολογικών σταθμών έχουν καταγράψει μέγιστες θερμοκρασίες πάνω από το 95ο εκατοστημόριο, για τους μήνες Ιούλιο έως Αύγουστο μεταξύ 1971 και 2000.

Τα κύματα καύσωνα μπορεί να αποβούν επικίνδυνα, ιδίως για τις ευάλωτες ομάδες, όπως τα ηλικιωμένα άτομα και οι άνθρωποι που κάνουν χειρωνακτικές εργασίες σε εξωτερικούς χώρους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπολόγισε το 2018, ότι μεταξύ 2000 και 2016, ο αριθμός των ανθρώπων που εκτίθενται σε ακραία ζέστη κάθε χρόνο, έχει αυξηθεί κατά 125 εκατομμύρια.

Τον Ιούλιο, οι θερμοκρασίες στην Αγγλία ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά στα χρονικά. Αυτό το επίπεδο ζέστης μπορεί να αποβεί θανατηφόρο, ιδίως σε περιοχές που δεν διαθέτουν κλιματισμό ή κτίρια ανθεκτικά σε υψηλές θερμοκρασίες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βιώνουν επίσης περιόδους ακραίας ζέστης εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Στις 15 Αυγούστου, το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα First Street Foundation δημοσίευσε μια έκθεση που επισημαίνει τις περιοχές όπου οι ημέρες ακραίας ζέστης θα είναι πιο συχνές.

Οι αρχές στην Ισπανία ανακοίνωσαν ότι θα δίνουν ανδρικά και γυναικεία ονόματα στα μελλοντικά κύματα καύσωνα.

Σχετικά Άρθρα

Παγκόσμιο πρωτάθλημα Κωπηλασίας: Πρωταθλήτριες κόσμου Μπούρμπου και Φράγκου

HellasVoice

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Το ορυχείο χρυσού το «μήλο της έριδας» Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

HellasVoice

Έρχεται ρωσική στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη κατά Τζιχαντιστών-Τουρκίας

HellasVoice

Ισραήλ: Αυξάνονται τα κρούσματα παρά την “ανοσία της αγέλης” στο 60%

HellasVoice

Ολλανδία: Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

HellasVoice

H δήλωση Μπάιντεν που σόκαρε την Τουρκία: ”Έρχεται το Μεγάλο Κουρδιστάν”

HellasVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα