Έτοιμος ο ιστορικός ναός της Παναγίας στην Επισκοπή Β. Ηπείρου (Φώτο)

ο ιστορικός ναός της Παναγίας στην Επισκοπή Αργυροκάστρου στη Βόρεια Ήπερο

Έτοιμος να υποδεχθεί τους πιστούς ο ιστορικός ναός της Παναγίας στην Επισκοπή Αργυροκάστρου στη Βόρεια Ήπερο.

Πιο συγκεκριμένα το κερί των Χριστουγέννων θα μπορέσουν, όπως φαίνεται από την πρόοδο των εργασιών, να το ανάψουν φέτος οι πιστοί στην εκκλησία της Παναγία της Επισκοπής (μεταξύ Άνω και Κάτω), 4 χλμ βορειοδυτικά της Κακαβιάς.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής Αργυροκάστρου και της Β.Ηπείρου. Οι εκκλησίες της Επισκοπής, του Λαμπόβου, ο Αγ. Νικόλαος Μεσοποτάμου και ενδεχομένως κάποιες της Χειμάρρας, είναι οι μοναδικές εκκλησίες στην Μητρόπολη Αργυροκάστρου από την Μεσοβυζαντινή Περίοδο (8ος – 12ος αιων.) και οι παλαιότερες που σώζονται μέχρι σήμερα όρθιες. Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω ιερός ναός επί σειρά ετών ήταν παραδομένος στο έλεος του χρόνου και της φθοράς που αυτός είχε επιφέρει.

Οι πολλές ρωγμές σε διάφορα σημεία της εκκλησίας αλλά και τα δέντρα που είχαν φυτρώσει στη στέγη επιβάρυναν τη στατικότητά του. Το φθινόπωρο έπειτα από αρκετά χρόνια το Ινστιτούτο Μνημείων της Αλβανίας ενέκρινε επιτέλους ένα κονδύλι και έτσι ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης, με την πρόοδο αυτών να είναι πραγματικά εντυπωσιακή και τα έργα να αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας Επισκοπής και Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου Δρόπολης, κ. Παναγιώτη Μάντη.

Έτσι το ιστορικό αυτό σύμβολο της χριστιανοσύνης λίαν συντόμως θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί και πάλι τους πιστούς της περιοχής που τόσο λαχταρούσαν να δουν την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα.

Έτοιμος ο ιστορικός ναός της Παναγίας στην Επισκοπή Β. Ηπείρου
Έτοιμος ο ιστορικός ναός της Παναγίας στην Επισκοπή Β. Ηπείρου
Έτοιμος ο ιστορικός ναός της Παναγίας στην Επισκοπή Β. Ηπείρου
Έτοιμος ο ιστορικός ναός της Παναγίας στην Επισκοπή Β. Ηπείρου

Πηγή

Loading...

Δείτε Επίσης

Το μίσος του Ενβέρ Χότζα για τις Βορειοηπειρώτισσες και τα αρρωστημένα βασανιστήρια

GPapado

Αυτά είναι τα πρώτα ελληνικά κινούμενα σχέδια και είναι φτιαγμένα για το ΕΠΟΣ των Ελλήνων στη Βόρειο Ήπειρο! (Βίντεο)

GPapado

Χακί χλαίνη, χιτώνιο, FN 30 Mauser κι η Παναγιά μαζί τους – Η στολή και το τυφέκιο των Ηρώων της Πίνδου και της Βορείου Ηπείρου (Βίντεο)

GPapado

Ιστορίες από το Μέτωπο: Επιστολές Κρητικού ανθυπολοχαγού στην οικογένειά του

GPapado

Συγκίνηση: Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Χιμάρα! (Βίντεο)

GPapado

Τα Τίρανα φοβούνται την οργή των Βορειοηπειρωτών: Μπλόκα κατά Ελλήνων στα αλβανικά σύνορα – «Εξτρεμιστές» όσοι τιμούν τον Κ. Κατσίφα

GPapado