Οικονομία

Eurostat: Εκτινάχθηκαν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων

Eurostat: Εκτινάχθηκαν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων

Αναστάτωση στις παγκόσμιες γεωργικές αγορές του 2022 έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εκτινάσσοντας την μέση τιμή των εισροών στη γεωργία μεταξύ του 2ου τριμήνου του 2021 και του 2ου τριμήνου του 2022 κατά 36%

Η Ρωσία και η Ουκρανία ήταν σημαντικοί εξαγωγείς σιτηρών, καλαμποκιού, ελαιόσπορων (ιδιαίτερα ηλίανθων) και λιπασμάτων μέχρι την έναρξη του πολέμου.

Επιπλέον, οι ενέργειες για τη σταδιακή κατάργηση της εξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έχουν αυξήσει τις τιμές στην ενέργεια. Όλα αυτά συνέβαλαν στην απότομη αύξηση των τιμών για βασικά αγροτικά προϊόντα και εισροές, όπως δείχνουν τα νέα στοιχεία της Eurostat.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της eurostat, μεταξύ του 2ου τριμήνου του 2021 και του 2ου τριμήνου του 2022, η μέση τιμή των αγαθών και των υπηρεσιών που χρησιμοποιούνται στη γεωργία (δηλ. εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις) εκτινάχθηκε κατά 36%. Σημαντικές αυξήσεις σημειώθηκαν και στις τιμές των λιπασμάτων και των βελτιωτικών εδάφους (+116%) καθώς και στην ενέργεια και τα λιπαντικά (+61%).

Την ίδια περίοδο, η μέση τιμή των αγροτικών προϊόντων στο σύνολό της (παραγωγή) επίσης αυξήθηκε απότομα κατά 25%. Ιδιαίτερα απότομες αυξήσεις σημειώθηκαν στα δημητριακά (+68%), στους ελαιούχους σπόρους και στα ελαιώδη φρούτα (+59%) και στα αυγά (+45%).

Σε κάθε κράτος μέλος, η μέση τιμή και των δύο εισροών που δεν σχετίζονται με τις επενδύσεις και τη γεωργική παραγωγή αυξήθηκε μεταξύ του δεύτερου τριμήνου του 2021 και του δεύτερου τριμήνου του 2022.

Οι πιο απότομοι ρυθμοί αύξησης της μέσης τιμής της γεωργικής παραγωγής κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου παρατηρήθηκαν στη Λιθουανία (+65%), στην Εσθονία (+53%) και στην Ουγγαρία (+43%). Τα μικρότερα ποσοστά αύξησης παρατηρήθηκαν στη Δανία (+7%), στη Μάλτα και στην Πορτογαλία (+12%).

Οι πιο απότομοι ρυθμοί αύξησης της μέσης τιμής των εισροών που δεν σχετίζονται με επενδύσεις καταγράφηκαν στη Λιθουανία (+91%), στη Λετονία (+62%) και στην Κροατία (+50%).

 

Σχετικά Άρθρα

Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ, τη ΔΥΠΑ και τον ΟΠΕΚΑ, από 29/8 έως 2/9

HellasVoice

Σλοβακία: Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας και διοικητικό μέλος της ΕΚΤ κατηγορείται για δωροδοκία

HellasVoice

Στα 25 δις το ύψος των κορονοχρεών – Βουνό οι απλήρωτες υποχρεώσεις

HellasVoice

Επιδότηση πάγιων δαπανών: «Τέλος χρόνου» στην υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα

HellasVoice

Βloomberg: Η Ευρώπη διολισθαίνει προς την ύφεση

HellasVoice

Καραγιάννης: Έως 30% η προσαύξηση στο νέο τιμολόγιο για αποκατάσταση πληγέντων κτιρίων

HellasVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα