Ελλάδα

Ευρωπαϊκή διάκριση για μαθητές από τη Ρόδο

Ευρωπαϊκή διάκριση για μαθητές από τη Ρόδο

Το βραβείο Τεχνικού Επιτεύγματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) κέρδισε η ομάδα «FireSat» του 3ου Γενικού Λυκείου Ρόδου, για τον δορυφόρο σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού, που σχεδίασαν και κατασκεύασαν οι μαθήτριες και μαθητές- μέλη της, με αποστολή την πρόληψη και την αποτίμηση πυρκαγιών, με χρήση αισθητήρων (θερμοκρασίας, CO2, υγρασίας, ποιότητας αέρα κ.ά.) και κάμερας. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα βραβεία του ευρωπαϊκού διαγωνισμού, ενώ η «FireSat» έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα μετά το 2014, που βραβεύεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η ομάδα είχε νωρίτερα κατακτήσει την πρώτη θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό διαστημικής «CanSat in Greece» 2022. Οι διαγωνισμοί CanSat απευθύνονται σε μαθητές/τριες και φοιτητές/τριες και στόχος τους είναι η εξοικείωση με τεχνολογίες παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται σε έναν δορυφόρο. Κάθε ομάδα καλείται να κατασκευάσει έναν εκπαιδευτικό δορυφόρο σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού με σκοπό να εκτελέσει κάποια αποστολή. Ο δορυφόρος αυτός εκτοξεύεται σε υψόμετρο 1 χιλιομέτρου και κατά την προσγείωσή του εκτελεί την αποστολή που έχει επιλέξει η κάθε ομάδα.

Ο πανελλήνιος διαγωνισμός διαστημικής «CanSat in Greece» 2022 διοργανώθηκε από τη SPIN – Space Innovation, σε συνεργασία τον Ελληνικό Γραφείο ESERO (ESERO Greece) και το World CanSat/Rocketry Championship (WCRC), με την υποστήριξη του National Geographic. Στην τελική εκδήλωση του CanSat in Greece 2022 που φιλοξενήθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο συμμετείχαν συνολικά οι 10 μαθητικές και οι δύο φοιτητικές ομάδες που πέρασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού, με περισσότερους από 120 συμμετέχοντες. Οι εκτοξεύσεις των δορυφόρων πραγματοποιήθηκαν με την αρωγή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Σχολής Πυροβολικού Μεγάρων.

Στη φοιτητική κατηγορία του εθνικού διαγωνισμού CanSat in Greece, νικήτρια ήταν η ομάδα A.S.T.R.O. του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Η αποστολή του δορυφόρου τους ήταν η συγκέντρωση, μετάδοση και επεξεργασία πληροφορίας για την κατανόηση των μηχανισμών, που διαφοροποιούν παρόμοιου μεγέθους και σύστασης πλανήτες με τη Γη, με τον μετασχηματισμό του δορυφόρου σε Rover μόλις προσγειωθεί. Στόχος του δορυφόρου είναι, μέσω της επεξεργασίας των μετρήσεων των αισθητήρων, ο υπολογισμός της επιτάχυνσης της βαρύτητας, της ακτίνας και της μάζας του πλανήτη.

   Υποστηρικτές του CanSat in Greece 2022 είναι το National Geographic, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος, το Γραφείο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, το Corallia, το si-Cluster, η UNESCO Chair on Futures Research, ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών, το British Council και το HIGGS. Τη φωτογραφική επιμέλεια του διαγωνισμού έχει το NTUA Photography Club.

Σχετικά Άρθρα

Καταγγελία ΣΟΚ για σεξουαλική κακοποίηση 5χρονου κοριτσιού και μάλιστα από συγγενή!

HellasVoice

Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά στη Γλυφάδα

HellasVoice

Καύσωνας: «Σπάει» το ρεκόρ του ’87 – 45άρια και την Πέμπτη με στάχτη και κίνδυνο νέων πυρκαγιών

HellasVoice

Δείτε πως να κάνετε εγγραφή στην άυλη συνταγογράφηση: Τα 3 στοιχεία που χρειάζεται να συμπληρώσετε

HellasVoice

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Επελαύνει σε όλη την χώρα – Μήνυμα του 112 στην Αττική για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

HellasVoice

Α.Βατόπουλος: «Το συνεχές lockdown ότι ήταν να δώσει το έδωσε – Σκόπιμο να υπάρξει σταδιακό άνοιγμα της αγοράς»

HellasVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα