Κόσμος

Facebook: «Επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία» σύμφωνα με έρευνα

Facebook: «Επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία» σύμφωνα με έρευνα

Το Facebook αποτέλεσε «μεγάλη απειλή» για τη δημόσια υγεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, αφού καταγράφηκαν 3,8 δισεκατομμύρια ειδήσεις παραπληροφόρησης για την υγεία μέσω της εφαρμογής.

Οι γιατροί προειδοποίησαν ότι οι αναληθείς ισχυρισμοί για τα εμβόλια που αναρτώνται στην κοινωνική πλατφόρμα, απειλούν να μειώσουν τον αριθμό όσων θα είναι έτοιμοι να κάνουν το εμβόλιο κατά του ιού, όταν αυτό γίνει διαθέσιμο.

Σύμφωνα με το Facebook, τα ευρήματα «δεν αντικατοπτρίζουν τα μέτρα» που έχει λάβει η εταιρεία κατά της παραπληροφόρησης.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Στηρίζουμε τον στόχο της Avaaz να περιορίσει την παραπληροφόρηση. Χάρη στο παγκόσμιο δίκτυο ελεγκτών διασταύρωσης των ειδήσεων, από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο,

προσθέσαμε προειδοποιητικές ειδοποιήσεις σε 98 εκατομμύρια κομμάτια παραπληροφόρησης για τον Covid-19 και αφαιρέσαμε 7 εκατομμύρια κείμενα με περιεχόμενο που θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά».  

«Έχουμε παραπέμψει πάνω από δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους σε πληροφορίες των υγειονομικών αρχών και όταν κάποιος προσπαθεί να μοιραστεί έναν σύνδεσμο για την Covid-19, του προτείνουμε με ένα αναδυόμενο παράθυρο να συνδεθεί σε αξιόπιστες πηγές για την υγεία».

Παρά τις προσπάθειές ωστόσο, η έκθεση του Avaaz αποκαλύπτει ότι μόνο το 16% των αναρτήσεων που παραπληροφορούσαν για την υγεία, έφερε την σχετική προειδοποίηση του Facebook.

Οι 10 ιστότοποι που αναγνωρίστηκαν από ερευνητές ως οι κυριότερες πηγές παραπληροφόρησης για την υγεία, είχαν σχεδόν τετραπλάσιες προβολές στο Facebook από πληροφορίες επίσημων ιστοτόπων, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σύμφωνα με την έκθεση.

Σημαντικός όγκος παραπληροφόρησης κοινοποιήθηκε από δημόσιες σελίδες και περισσότεροι από 28 εκατ. χρήστες ακολούθησαν τουλάχιστον 42 από αυτές τις σελίδες.

Οι ερευνητές ήταν σε θέση να διαπιστώσουν:

– 8,4 εκατομμύρια προβολές ενός άρθρου που ισχυρίζεται ότι ο Μπιλ Γκέιτς στήριξε έναν εμβολιασμό κατά της πολιομυελίτιδας που οδήγησε στην παράλυση μισού εκατομμυρίου παιδιών στην Ινδία

– 4,5 εκατομμύρια προβολές ενός άρθρου που παραθέτει δήθεν θεραπείες για θανατηφόρες ασθένειες, όπως το κολλοειδές ασήμι για τον Έμπολα – 2,4 εκατομμύρια προβολές ενός άρθρου που ισχυρίζεται ότι η καραντίνα έβλαψε τη δημόσια υγεία.

Η έρευνα εξέτασε λογαριασμούς από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.  

Ο διευθυντής της εκστρατείας της Avaaz, Fadi Quran, σχολίασε πως «ο αλγόριθμος του Facebook συνιστά σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ υποσχέθηκε να παρέχει αξιόπιστες πληροφορίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αλλά ο αλγόριθμός του σαμποτάρει αυτές τις προσπάθειες οδηγώντας πολλούς από τους 2,7 δισεκατομμύρια χρήστες του Facebook σε δίκτυα παραπληροφόρησης για την υγεία.»

 Η Avaaz ζητά από το Facebook να ενημερώσει όσους δέχθηκαν παραπληροφόρηση και να υποβαθμίσει τις παραπλανητικές αναρτήσεις στο newsfeed, για να μειωθεί η απήχησή τους.   

Ο καθηγητής Frank Ulrich Montgomery, ο οποίος προεδρεύει της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης τόνισε πως «αυτή η πανδημία πρέπει να είναι μια ισχυρή υπενθύμιση του πόσο επιτυχημένα ήταν τα εμβόλια.

Αντίθετα, οι οπαδοί του αντιεμβολιαστικού κινήματος χρησιμοποιούν το Facebook για να διαδώσουν τοξικά ψέματα και θεωρίες συνωμοσίας.»  

Ο Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ειδικών Ιατρών, Δρ. Joao Miguel Grenho προειδοποίησε πως «o Μαρκ Ζούκερμπεργκ πρέπει να αναλάβει άμεσα δράση για να σταματήσει αυτή την παραπληροφόρηση».

Σε αντίθετη περίπτωση οι άνθρωποι που θα πειστούν κατά του εμβολίου θα είναι πάρα πολλοί για να ξεπεραστεί αποτελεσματικά η πανδημία.

Από την πλευρά του το Facebook επιμένει ότι καταπολεμά τους επικίνδυνους μύθους για την υγεία οποιοσδήποτε αναζητά τον όρο εμβόλιο στην μηχανή αναζήτησής του παραπέμπεται σε αξιόπιστες πηγές και πληροφορίες.

 Όμως υπάρχουν χιλιάδες ομάδες και άτομα που διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις χωρίς κάποια προφανή παρέμβαση από το Facebook. Μια συγκεκριμένη περίπτωση ήταν η σελίδα της Kate Shemirani, που αυτοαποκαλείται Φυσική Νοσοκόμα σε έναν Τοξικό Κόσμο.

Στην πραγματικότητα, η άδεια νοσηλευτικής της Shemirani ανακλήθηκε από το Συμβούλιο Νοσηλευτικής και Μαιευτικής τον Ιούλιο, μετά από καταγγελίες, ότι διέδιδε ψευδείς πληροφορίες για τον κορωνοϊό και για τα εμβόλια.

Αυτή την εβδομάδα, η συγκεκριμένη σελίδα υποστήριξε ότι το ίδιο το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας προκάλεσε πολιομυελίτιδα, έβλαψε και σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους.

Το Facebook απάντησε ότι ενώ δεν εμποδίζει τους χρήστες να ισχυρίζονται πράγματα που είναι αναληθή, έχει ήδη λάβει μέτρα προκειμένου να κάνει αυτή την ανάρτηση και άλλες ανάλογες δημοσιεύσεις λιγότερο εμφανείς στη ροή ενημερώσεων των χρηστών. 

Πηγή: Facebook: «Επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία» σύμφωνα με έρευνα

Σχετικά Άρθρα

“Βόμβα” Ιλίρ Μέτα: «Ο Έντι Ράμα είναι ψυχασθενής»

HellasVoice

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Μπάιντεν προειδοποιεί πως ο Πούτιν εξετάζει τη χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων

HellasVoice

Τυνησία: Νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας για δύο εβδομάδες

HellasVoice

Πρίγκιπας Άντριου: Το σεξ μαζί του ήταν το πιο βασανιστικά αργό 10λεπτο της ζωής μου, λέει «θύμα» του Έπσταϊν

HellasVoice

Ιράν: Γυναίκες καίνε μαντήλες και κόβουν τα μαλλιά τους μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί

HellasVoice

Κορονο-παράνοια: Μισό εκατομμύριο ερευνητές έχουν κάνει δημοσιεύσεις

HellasVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα