Κόσμος

Η Ρωσία καλεί τον ΟΗΕ να βοηθήσει στην εξαγωγή τροφίμων και σιτηρών

Η Ρωσία καλεί τον ΟΗΕ να βοηθήσει στην εξαγωγή τροφίμων και σιτηρών

Η Μόσχα κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη, να βοηθήσει να εκπληρωθούν τμήματα της συμφωνίας που αποσκοπούσαν να χαλαρώσουν τα εμπόδια στις εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων της Ρωσίας.

Η Ρωσία επανέλαβε σήμερα τη συμμετοχή της στην πρωτοβουλία έπειτα από τετραήμερη αναστολή, μετριάζοντας την πίεση στις τιμές των τροφίμων και τους φόβους για μια ανανεωμένη παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Η διευθέτηση αναμένεται να λήξει στις 19 Νοεμβρίου και η Μόσχα έχει καταστήσει σαφές πως θέλει να γίνουν περισσότερα προκειμένου να διασφαλίσει ότι μπορεί να εξαγάγει τους τεράστιους όγκους δικών της τροφίμων και λιπασμάτων,  παρά τον καταιγισμό δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε βάρος της.

«Εξακολουθούμε να μην βλέπουμε οποιαδήποτε αποτελέσματα σε ό,τι αφορά μια δεύτερη πλευρά: την απομάκρυνση των εμποδίων στην εξαγωγή ρωσικών λιπασμάτων και σιτηρών», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου στο Αμάν, στην Ιορδανία.

«Για άλλη μια φορά καλέσαμε τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να διασφαλίσει ότι εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που συμφώνησε μέσω τις δικής του πρωτοβουλίας», πρόσθεσε ο Λαβρόφ. Είπε πως η κατάσταση πρέπει να επιλυθεί «στο άμεσο μέλλον».

«Αν μιλάμε για τους εν λόγω όγκους λιπασμάτων και σιτηρών, τότε αυτοί οι όγκοι από ρωσικής πλευράς είναι ασύγκριτα υψηλότεροι από εκείνους της ουκρανικής πλευράς».

Οι εξαγωγές ρωσικών αγροτικών προϊόντων δεν εμπίπτουν ρητά στις κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι, όμως η Μόσχα λέει πως εμποδίζονται σοβαρά από περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στον οικονομικό, επιμελητειακό και ασφαλιστικό τομέα της.

Η πρωτοβουλία -που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών- συμφωνήθηκε τον Ιούλιο και τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Αυγούστου για 120 ημέρες.

Απαντώντας σε ερώτηση σήμερα αν η απόφαση της Ρωσίας να επιστρέψει στη συμφωνία σημαίνει πως είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε παράταση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε: “Όχι, δεν σημαίνει αυτό”.

“Πρέπει να αποτιμήσουμε… πώς όλες οι πλευρές της συμφωνίας εφαρμόζονται, όλες οι παράμετροι των συμφωνιών, και τότε να καταλήξουμε σε μια απόφαση”.

Η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της λόγω επίθεσης στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, αλλά επέστρεψε στη συμφωνία χθες, έχοντας εξασφαλίσει πολλά ανταλλάγματα.

Η ρωσική αντιπροσωπεία συμμετείχε στις κοινές επιθεωρήσεις πλοίων σήμερα, ανέφερε η Γραμματεία του ΟΗΕ στο Κέντρο.

 

Σχετικά Άρθρα

Ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας: Ο Μπάιντεν αναγνώρισε την Γενοκτονία των Αρμενίων – Οργή από Άγκυρα

HellasVoice

Πώς θα προστατεύονται οι πεζοί από τα ηλεκτρικά οχήματα

HellasVoice

Απέπλευσε το «Barbaros»: Κινείται προς την κυπριακή ΑΟΖ συνοδεία πολεμικών σκαφών – Καμία αντίδραση από την Αθήνα

HellasVoice

Συνεχίζεται το θρίλερ με τους αγωγούς Nord Stream: Τέταρτη διαρροή εντόπισαν οι Σουηδοί!

HellasVoice

Κορονοϊός-Εμβόλιο: Ξεκίνησε η διανομή του Sputnik-V στη Μόσχα

HellasVoice

Google Maps: Η νέα προσθήκη που περίμεναν όλοι οι οδηγοί

HellasVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα