Κόσμος

ΗΠΑ: Η Fed προχωρά σε νέα αύξηση στα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης

ΗΠΑ: Η Fed προχωρά σε νέα αύξηση στα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης

Χωρίς εκπλήξεις, η Fed προχώρησε την Τετάρτη 21/9 στην τρίτη κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, δίνοντας παράλληλα σήμα για συνέχεια στις αυξήσεις των επιτοκίων πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα.

Στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που βρίσκεται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1980,

η κεντρική τράπεζα ανέβασε το επιτόκιο της στο 3% -3,25% που συνιστά και υψηλό από τις αρχές του 2008, επιβεβαιώνοντας έτσι τις προβλέψεις για μια επιπλέον γενναία αύξηση στα επιτόκια.

Οι αυξήσεις που ξεκίνησαν τον Μάρτιο και από σχεδόν μηδενικό σημείο σηματοδοτούν την πιο επιθετική σύσφιξη της Fed από το 1990.

Μάλιστα μαζί με τις μαζικές αυξήσεις των επιτοκίων, οι αξιωματούχοι της Fed σηματοδοτούν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν την αύξηση των επιτοκίων μέχρι να φτάσουν σε ένα «τελικό επιτόκιο» 4,6% το 2023.

Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στις 21.30 μ.μ.

Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία για τους αναλυτές είναι μέχρι πότε η τράπεζα θα συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων και πότε θα προχωρήσει στην αποκλιμάκωση τους.

Αυτό που διχάζει τους αναλυτές είναι ο πληθωρισμός σε συνάρτηση με το πόσο θα επηρεαστεί η οικονομία οδηγώντας ενδεχομένως σε ήπια ύφεση, αλλά και το ενδεχόμενο μιας ακόμη μεγάλης αύξησης τον Νοέμβριο όπως και το σενάριο επαρκούς αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων.

Κύριο σημείο ανησυχίας για τις αυξήσεις των επιτοκίων της τράπεζας είναι το κατά πόσο η άνοδος στο κόστος δανεισμού, που συνοδεύει τις αυξήσεις των επιτοκίων, για νοικοκυρά και επιχειρήσεις θα φέρει πιο κοντά το ενδεχόμενο ύφεσης στην αμερικανική οικονομία.

Όπως αναφέρει ο Τζιμ Κάρον της Morgan Stanley, η αύξηση των επιτοκίων της Fed είναι μια διαδικασία που αυξάνει τον κίνδυνο της ύφεσης.

«Αυξάνοντας τα ρίσκα της ύφεσης, μειώνεις τα ρίσκα του πληθωρισμού, γιατί πρόκειται για μείωση της ζήτησης στην οικονομία.

Η θυσία αφορά τη χαμηλότερη ανάπτυξη στο μέλλον», καταλήγει

Σχετικά Άρθρα

Επικοινωνία Σαρλ Μισέλ-Ταγίπ Ερντογάν για το Αφγανιστάν

HellasVoice

Σιβηρία: Οι επιστήμονες ξεκλειδώνουν το μυστήριο με τους τεράστιους κρατήρες

HellasVoice

Λιβύη: Ο πρώην πρεσβευτής της χώρας στην Ελλάδα ανέλαβε μεταβατικός πρόεδρος

HellasVoice

Επικεφαλής επιδημιολόγος ΗΠΑ Α.Φάουτσι «ταπώνει» το Buzzfeed: «Ο Ν.Τραμπ έσωσε την Αμερική από τον κορωνοϊό»

HellasVoice

Ποιοι θέλουν να φύγει ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο;

HellasVoice

Ρωσία: Αντίποινα για το κλείσιμο του λογαριασμού της Δούμας στο YouTube

HellasVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα