Κύπρος

Κατάσχεση πλατφόρμας ξεπλύματος χρήματος με πλοκάμια στην Κύπρο

Κατάσχεση πλατφόρμας ξεπλύματος χρήματος με πλοκάμια στην Κύπρο

Κοινή ευρωπαϊκή επιχείρηση, στην οποία συμμετείχε και η Αστυνομία Κύπρου, είχε ως αποτέλεσμα την κατάσχεση ηλεκτρονικής πλατφόρμας /ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων, στην οποία όπως διαπιστώθηκε γινόταν ξέπλυμα χρήματος, που προέρχεται από παράνομες δραστηριότητες. Της επιχείρησης ηγήθηκαν οι αρχές της Γαλλίας και των ΗΠΑ, με την υποστήριξη της Europol, ενώ πέραν της Κύπρου συμμετείχαν οι αρχές του Βελγίου, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας.

Η πλατφόρμα Bitzlato ενεργούσε ως ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων με έδρα το Hong Kong και παρείχε την δυνατότητα ανταλλαγής κρυπτονοιμισμάτων σε ρούβλια. Οι αρχές επιβολής του νόμου κατάσχεσαν την ψηφιακή υποδομή της πλατφόρμας, με έδρα τη Γαλλία και ανέκριναν ηγετικά στελέχη της διοίκησης της.

Όπως προκύπτει από τις εξετάσεις των διωκτικών αρχών, το 46% των κρυπτονομισμάτων, που ανταλλάχθηκαν στη συγκεκριμένη πλατφόρμα, προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες, που σχετίζονται με απάτες μέσω διαδικτύου, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και παιδική πορνογραφία.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, η οποία ήταν ταυτόχρονη σε όλες τις χώρες που έλαβαν μέρος, εντοπίστηκαν και κατασχεθήκαν 18 εκατομμύρια ευρώ σε κρυπτονομίσματα και παγοποιήθηκαν άλλα 50 εκατομμύρια ευρώ, σε άλλα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων.

Για τη συγκεκριμένη επιχείρηση, μέχρι στιγμής συνελήφθησαν πέντε ύποπτοι, ένας εκ των οποίων στην Κύπρο. Έγιναν οκτώ έρευνες σε υποστατικά σε όλες τις εμπλεκόμενες χώρες, μεταξύ των οποίων η μια στην Κύπρο.

Στην επιχείρηση από κυπριακής πλευράς έλαβαν μέρος η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το Γραφείο Εκτέλεσης Ευρωπαίων Εντολών Έρευνας, στην παρουσία ανακριτών και εισαγγελέα από την Γαλλία και με την βοήθεια και συνδρομή της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης και της Εθνικής Μονάδας Europol.

Σχετικά Άρθρα

Κύπρος: Δύο νεκροί το τελευταίο 24ωρο – Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 70.358

HellasVoice

Ούτε οπτικές ίνες δεν αφήνουν οι Τούρκοι να περάσει η Κύπρος από τη ΑΟΖ της

HellasVoice

Ξεκίνησε στην Κύπρο η διαδικτυακή συλλογή υπογραφών υπέρ της επανένωσης του νησιού

HellasVoice

Κύπρος: Το γεωτρύπανο της κοινοπραξίας ΕΝΙ-Total Energies εντόπισε νέο κοίτασμα φυσικού αερίου, μεγαλύτερο του«Κρόνος 1»

HellasVoice

Αναστασιάδης: Επαγρυπνούμε και θα αντιδράσουμε για την Αμμόχωστο

HellasVoice

Κ.Μητσοτάκης – Ν.Χριστοδουλίδης: Κυπριακό και τουρκική προκλητικότητα στο επίκεντρο της συνάντησης

HellasVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα