Οικονομία

Κτηματολόγιο: Τι αλλάζει με τα υποθηκοφυλάκεια

Κτηματολόγιο: Τι αλλάζει με τα υποθηκοφυλάκεια

Οδεύουμε προς την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης της χώρας ενώ ήδη –  σύμφωνα με τα στοιχεία του Φορέα του Κτηματολογίου  – το 87% των δικαιωμάτων έχει συλλεχθεί. Εκτιμάται ότι μέχρι τέλους του νέου έτους το 80% των μελετών θα έχει περάσει το στάδιο της Ανάρτησης για τον έλεγχο των στοιχείων και στη συνέχεια θα έχουμε την Περαίωση, που σημαίνει αυτόματα και τη  λήξη της κτηματογράφησης με τη δημιουργία των πρώτων εγγραφών και την λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων.

Το τρέχον έτος 2023 είναι χρονιά ορόσημο για το Κτηματολόγιο, διότι είναι η τελευταία χρονιά που οι ιδιοκτήτες ακίνητων θα μπορούν να δηλώσουν την περιουσία τους -έστω και με καθυστέρηση- χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο μέχρι τέλος Ιουλίου.

Επιπλέον, είναι η τελευταία χρονιά που μπορούν να κάνουν διόρθωση των ανακριβών πρώτων εγγραφών ώστε να μην χαρακτηριστούν τα ακίνητά τους ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Τι αλλάζει με τα Υποθηκοφυλάκεια

Με τον σχεδιασμό του Κτηματολογίου το σύνολο των πιστοποιητικών θα παρέχονται ηλεκτρονικά από τα Κτηματολογικά Γραφεία του φορέα.Μέσα στο επόμενο διάστημα, τα 390 υποθηκοφυλακεία της χώρας θα έχουν μετεξελιχθεί σε 17 σύγχρονα Κτηματολογικά Γραφεία και 75 υποκαταστήματα αυτών.

Ψηφιοποίηση Αρχείου 390 Υποθηκοφυλακείων

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο του Κτηματολογίου που αφορά την ψηφιοποίηση του συνόλου των αρχείων του συστήματος Μεταγραφών – Υποθηκών και ενεχύρων, καθώς και την υλοποίηση ηλεκτρονικών Εφαρμογών και Πληροφοριακού Συστήματος για την τήρηση και ενημέρωση αυτών, στο οποίο μέσω διαδικτυακής πύλης θα έχουν πρόσβαση οι νόμιμα ενδιαφερόμενοι (πολίτες, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, κ.ά.).

Μέσα στο 2023 ξεκινά και η διασταύρωση των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί στο Κτηματολόγιο με εκείνες που έχουν υποβληθεί στο περιουσιολόγιο του Taxisnet.

Με τη διασύνδεση των δύο ηλεκτρονικών συστημάτων οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα αποκτήσουν άμεση πρόσβαση στα αρχεία του Εθνικού Κτηματολογίου και θα εντοπίζουν άμεσα όλα τα ακίνητα  που υπάρχουν δηλωμένα τόσο στις εντός όσο και στις εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές και τα οποία δεν είναι δηλωμένα στο έντυπο Ε9.

Η διασταύρωση των στοιχείων ακινήτων που έχουν δηλωθεί στις δύο εφαρμογές, είναι πολύ εύκολη με βάση τους ΑΦΜ των φορολογουμένων.

Σε όσους εντοπιστούν διαφορές, θα σταλούν νέα εκκαθαριστικά σημειώματα, με τα οποία θα τους καταλογίζεται ο επιπλέον ΕΝΦΙΑ, για όλα τα έτη, στα οποία η ακίνητη περιουσία που είχαν στην κατοχή τους ήταν μεγαλύτερη από εκείνη που είχαν δηλώσει στο Ε9.

Σχετικά Άρθρα

ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα κατάρτισης 700 ανέργων με επίδομα 1.100 ευρώ

HellasVoice

Οκτώβρης ο μήνας των “δακρύων” για τους Έλληνες φορολογούμενους

HellasVoice

Επίδομα βενζίνης… ανάλογα με τον ΑΦΜ – Πώς θα γίνεται η πληρωμή

HellasVoice

Wall Street: Ολοκλήρωσε τη χειρότερη εβδομάδα από τον Μάρτιο

HellasVoice

Η πανδημία προκάλεσε την επιβράδυνση των ελληνικών εξαγωγών

HellasVoice

«Καμπάνα» 20.000 ευρώ σε βενζινάδικα σε Αττική και Θεσσαλονίκη

HellasVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα