Κύπρος

Κύπρος: Η Λευκωσία εγείρει το ζήτημα των συμφωνιών Ερντογάν – Πούτιν

Κύπρος: Η Λευκωσία εγείρει το ζήτημα των συμφωνιών Ερντογάν – Πούτιν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν την Τουρκία για τις συναλλαγές της με τη Ρωσία, και κατά της παραβίασης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προς το παρόν δεν έχει λάβει θέση, την ώρα που επικρατεί οργιώδες παρασκήνιο ενόψει του άτυπου συμβουλίου Gymnich των υπουργών Εξωτερικών.

Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τις προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα, καθώς γίνεται πλέον αντιληπτό πως το καθεστώς Ερντογάν συνδράμει τις προσπάθειες Πούτιν να απαλλαγεί από τις δυτικές κυρώσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ απέστειλε επιστολή στην Άγκυρα υπό το «φως» των πληροφοριών που μετέδωσε ο ΑΝΤ1 Κύπρου,

και οι οποίες φέρουν τουλάχιστον πέντε τουρκικές τράπεζες να έχουν επιστρατευθεί στο πλαίσιο συμφωνίας Ερντογάν – Πούτιν, δημιουργώντας για τη Ρωσία συνθήκες παράκαμψης των δυτικών κυρώσεων.

Και ενώ η Ουάσιγκτον προειδοποιεί τουρκικές τράπεζες και επιχειρήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση που βλέπει τον Ερντογάν να αποδομεί τις κυρώσεις της, λειτουργεί μάλλον στωικά και αμήχανα.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκφράζουν μεν δυσφορία, αλλά δεν υπάρχει τουλάχιστον επί του παρόντος συλλογική αντίδραση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης αναμένεται να εγείρει το ζήτημα των συμφωνιών Ερντογάν-Πούτιν στην άτυπη Σύνοδο Gymnich την προσεχή Τρίτη και Τετάρτη στην Πράγα.

Ο κ. Κασουλίδης αναμένεται, επίσης, να στείλει σαφή μηνύματα, προβαίνοντας και σε έναν παραλληλισμό μεταξύ της εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπό το «φως» και της διαφορετικής προσέγγισης που υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο επίκεντρο της Συνόδου θα βρίσκεται η κατάργηση της παροχής ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για όλους τους ρώσους πολίτες.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως και άλλα κράτη-μέλη, περιλαμβανομένων της Ελλάδας και της Γερμανίας, εμφανίζονται αρνητικά, και συνεπώς δεν αναμένεται να δρομολογηθεί η απόφαση ενός τέτοιου μέτρου, κάτι που άλλωστε θα απαιτούσε ομοφωνία.

Σχετικά Άρθρα

Accept ΛΟΑΤΚΙ Κύπρου: Έδιωξαν ομοφυλόφιλο ζευγάρι από κλαμπ στη Λεμεσό επειδή φιλήθηκαν

HellasVoice

Κύπρος: Ο Αναστασιάδης ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των «27» για τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο

HellasVoice

Κατεχόμενα – «Συντεχνία» δασκάλων: «Δεν μας εκπροσωπεί ο Τατάρ» – «Η θέση των Τουρκοκυπρίων είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση»

HellasVoice

Αναστασιάδης: «Με ενότητα να αποτρέψουμε τις τουρκικές απειλές και ενέργειες»

HellasVoice

Aπό σήμερα Σάββατο σε εφαρμογή ο θεσμός των εφημερευόντων ιατρείων

HellasVoice

Κύπρος: Μαύρο τριήμερο από θανατηφόρα τροχαία – 3 νεκροί και 1 διασωληνωμένος

HellasVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα