Οικονομία

Οι φόβοι για την εκτίναξη των «κόκκινων» δανείων

Οι φόβοι για την εκτίναξη των «κόκκινων» δανείων

Η πανδημία του κορονοϊού αφήνει νέες πληγές στην οικονομία, καθώς, όπως φαίνεται, μια νέα γενιά «κόκκινων δανείων» θα προκύψει το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Τσεκούρα για το Open, η μελέτη που εκπόνησε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρει ότι το σύνολο των δανείων σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις εστίασης αγγίζει τα 7,5 δισ. ευρώ και από αυτά, τα 3,5 δισ. θα γίνουν «κόκκινα», δηλαδή μη εξυπηρετούμενα. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν τα μισά ξενοδοχεία και επιχειρήσεις εστίασης δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τις δόσεις τους το επόμενο χρονικό διάστημα.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο δίνει και δύο πιθανά σενάρια για την πορεία της οικονομίας και από εκεί θα εξαρτηθεί το πώς θα κινηθούν τα κόκκινα δάνεια. Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, αν έχουμε μια ύφεση 5%, θα δημιουργηθούν νέα «κόκκινα δάνεια» ύψους 10 δισ. ευρώ. ενώ σύμφωνα με το δεύτερο και πιο απαισιόδοξο σενάριο, αν έχουμε ύφεση 10%, τότε τα «κόκκινα δάνεια» θα αγγίξουν τα 17 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι αν το 2019 υπήρχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 71 δισ. ευρώ, το 2020 και στη μετά κορονοϊού εποχή, αυτά θα εκτοξευθούν στα 81-88 δισ. ευρώ, ανάλογα με το βάθος της ύφεσης.

Δείτε αναλυτικά το ρεπορτάζ:

 

Πηγή: Οι φόβοι για την εκτίναξη των «κόκκινων» δανείων

Σχετικά Άρθρα

Με ισχυρή πτώση έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών

HellasVoice

Τουρκική λίρα: Σε χαμηλό 5 μηνών έναντι του δολαρίου

HellasVoice

Καύσιμα: Χωρίς τέλος οι αυξήσεις

HellasVoice

Γεωργιάδης: Εξήγγειλε έκτακτη επιδότηση για λιανεμπόριο & εργαζομένους

HellasVoice

Πόθεν έσχες: Άνοιξε η εφαρμογή – Έως 15 Δεκεμβρίου του 2021 η προθεσμία

HellasVoice

Επιστροφή φόρου: Πότε γίνεται συμψηφισμός και πότε πληρώνεται

HellasVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα