Οι Τούρκοι διεκδικούν την Αφροδίτη από το Βρετανικό Μουσείο

Βρετανικό Μουσείο - Καρυάτιδες

Την Αφροδίτη πίσω στο… σπίτι της στην Αργυρούπολη του Πόντου θέλουν να φέρουν οι Τούρκοι, οι οποίοι σκοπεύουν να διεκδικήσουν από το Βρετανικό Μουσείο το διάσημο κεφάλι και το ένα χέρι της θεάς. Τα ελληνιστικά αριστουργήματα χρονολογούνται στο α’ τέταρτο του 1ου αι. π.Χ. και ανήκαν στο κολοσσικό χάλκινο άγαλμα που μάλλον μεταφέρθηκε στα Σάταλα τον 2ο ή 3ο αι. μ.Χ. από κάποιον ναό της Μικράς Ασίας.

Αρχαιολογικά ευρήματα από την «εξαφανισμένη» σήμερα πόλη πριν από 32 χρόνια είχαν μεταφερθεί στα μουσεία του Ερζερούμ (Θεοδοσιούπολη), της Τραπεζούντας και της Κερασούντας. Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση του Μουσείου της Αργυρούπολης (η παλιά επαρχία της Χαλδίας έχει κέντρο την Αργυρούπολη) ήδη τα πρώτα αντικείμενα πήραν το δρόμο της επιστροφής.

Οι Τούρκοι διεκδικούν την Αφροδίτη από το Βρετανικό Μουσείο
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, βασικός στόχος, όπως δηλώνει ο διευθυντής του μουσείου Γκαμζέ Ντεμίρ, είναι η επιστροφή από το Λονδίνο της Αφροδίτης («δεν θα αφήσουμε το θέμα στην τύχη του», τονίζει), αν και το Βρετανικό Μουσείο δεν φημίζεται για την προθυμία του να «αποχωριστεί» αρχαιολογικούς θησαυρούς.

Το λονδρέζικο πολιτιστικό ίδρυμα αγόρασε το κεφάλι της Αφροδίτης το 1873 από τον Αλεσάντρο Καστελάνι. Είναι άγνωστο ποιος το μετέφερε από τα Σάταλα, ωστόσο προτού πωληθεί στον Ιταλό έμπορο έργων τέχνης ήταν στην κατοχή του Σάββα Κουγιουμτσόγλου, ενός εμπόρου έργων τέχνης στην Κωνσταντινούπολη ο οποίος το παρέδωσε σε κάποιον ονόματι Φωτιάδη που ανέλαβε να το μεταφέρει στη Ρώμη.

Το κεφάλι φέρει «χτυπήματα» στην κορυφή του, ενώ μαζί πωλήθηκε και το χέρι του αγάλματος. Σε αλληλογραφία των δεκαετιών του 1870 και του 1880 υπήρχαν πληροφορίες ότι το υπόλοιπο σώμα της Αφροδίτης των Σατάλων βρίσκεται σε μυστική τοποθεσία, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα.

Πηγή

Loading...

Δείτε Επίσης

Χαμός στα Κατεχόμενα: Παρελάσεις με… γιαταγάνια και πανηγύρια για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους (Βίντεο)

GPapado

Σκηνικό σύγκρουσης στήνουν οι Τούρκοι: «Όχι στρατός σε αποστρατικοποιημένα νησιά!» – «Πόνεσαν» με την άσκηση στο Καστελόριζο

Pammahon

Αυτοί είναι οι τούρκοι και οι Τζιχαντιστές τους: Βίντεο από κακοποίηση Σύριου αιχμάλωτου από τζιχαντιστές-συνεργάτες των Tούρκων!

GPapado

Πασίγνωστος δημοσιογράφος προειδοποιεί: “Όταν μπουν οι Τούρκοι στα νησιά μας όλα αυτά που λέγονται περί μιλιταρισμού θα καταγραφούν από τους ιστορικούς ως λόγια ανόητων που έχασαν την ελευθερία τους”!

GPapado

Η Άγκυρα «σπάει» το όριο των 4.000 παραβιάσεων του ΕΕΧ μέσα σε 10 μήνες – Ξεπέρασε και το 1985…

GPapado

«Έλληνες, ευλογημένος ο αγώνας σας!»: Πως είδε ο τουρκικός Τύπος την 28η Οκτωβρίου του ’40

GPapado