Οι Τούρκοι μεταφέρουν την κρίση στη Θράκη: «Βρήκαμε ποσότητα φυσικού αερίου»

Την ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Θράκη ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας στην κρατική τηλεόραση TRT.

«Μετά από έρευνες χρόνων στη Θράκη, είχαμε μία μικρή ανακάλυψη. Τη Δευτέρα ξεκινάμε να ερευνούμε την περιοχή και θα δώσουμε λεπτομέρειες από εκεί», δήλωσε ο Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος πρόσθεσε ότι το κοίτασμα βρέθηκε στην περιοχή Ραιδεστό έξω από την Κωνσταντινούπολη στην ανατ. Θράκη (κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα).

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε και στην ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ επανέλαβε ότι τετελεσμένα δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά από την Τουρκία.

Στη Θράκη κάναμε μία μικρή ανακάλυψη φυσικού αερίου. Δεν είναι μεγάλη ποσότητα βέβαια. Θα πάμε εκεί τη Δευτέρα, πρώτα ο Αλλάχ, με τα συνεργεία μας και θα κοιτάξουμε από κοντά την περιοχή και θα ενημερώσουμε για τις τεχνικές λεπτομέρειες τους πολίτες μας.

Μετά από χρόνια εντατικών ερευνών στη Θράκη, τώρα βρήκαμε κάτι. Και θα ενημερώσουμε τους πολίτες μας. Μακάρι να βρούμε ακόμη μεγαλύτερα κοιτάσματα, επειδή είμαστε μια μεγάλη χώρα και η κατανάλωσή μας πολύ υψηλή. Αλλά ό,τι είναι, δεν πειράζει, ακόμη και μικρή ή μεσαία να είναι η ανακάλυψη, η οικονομία κερδίζει μία φορά…

Στις 20 Φεβρουαρίου φτάνει στην Τουρκία το 2ο γεωτρύπανο

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε και στην ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ επανέλαβε ότι είναι παράνομες οι αδειοδοτήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνες πετρελαίου στην περιοχή και η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχτεί τετελεσμένα.

«Η Εταιρεία Πετρελαίου της Τουρκίας συνεχίζει τις σεισμικές έρευνες στις περιοχές, που έχει λάβει σχετική εξουσιοδότηση. Τον περασμένο Οκτώβριο ξεκινήσαμε γεώτρηση σε βαθιά νερά. Στο τέλος του μήνα, το αργότερο στις αρχές του επόμενου θα πάρουμε και τα πρώτα αποτελέσματα από εκεί. Φυσικά είναι νωρίς ακόμη να πούμε το οτιδήποτε. Κι όσο ο Πορθητής συνεχίζει φυσικά τις γεωτρήσεις, εμείς πέρυσι αγοράσαμε και δεύτερο γεωτρύπανο. Στις 20 Φεβρουαρίου θα εισέλθει στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Κι αυτό –θεωρώ- πάλι στη Μεσόγειο θα το στείλουμε, έτσι φαίνεται.

Η πρώτη περιοχή δραστηριοποίησής του θα είναι η Μεσόγειος. Το δεύτερο γεωτρύπανο αναμένεται να ξεκινήσει γεώτρηση γύρω στα μέσα του χρόνου και να πραγματοποιεί κατά μέσο όρο 2 γεωτρήσεις το χρόνο. Φυσικά οι έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν μεγάλο ρίσκο, είναι πιο δύσκολο να γνωρίζεις από πριν το αποτέλεσμα σε σχέση με άλλους τομείς. Αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε μέχρι να βρούμε, να μην ανησυχεί κανείς για αυτό».

ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΕΤΑΙ ΕΚΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Το 2015 η Καναδική εταιρεία Marsa Energy που δραστηριοποιείται στην χερσόνησο της Καλλίπολης στην Ανατολική Θράκη είχε ανακοινώσει ότι βρέθηκαν νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο πεδίο Poyraz. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα αποθέματα φυσικού αερίου που είχαν ανακαλυφθεί ήταν γύρω στα 600 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Το διαχρονικά αναπάντητο ερώτημα είναι γιατί οι Ελληνικές κυβερνήσεις δεν προχωρούν στη συστηματική έρευνα για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Ελληνική Θράκη, καθώς είναι πολύ πιθανό τα κοιτάσματα που βρίσκονται στην Ανατολική Θράκη να επεκτείνονται και στην Δυτική Θράκη.

Μήπως υπάρχει φόβος εισβολής της Τουρκίας στον οπλισμένο σαν αστακό Έβρο, εάν ανακαλυφθούν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου;

Η Ανατολική Θράκη έχει σημασία τόσο ως πεδίο ερευνών για εγχώριους Υ/Α, όσο και ως χώρος διέλευσης σημαντικών ενεργειακών αγωγών με στρατηγικό τοπικό και διεθνές ενδιαφέρον.

Σχεδόν ολόκληρη η περιοχή της Ανατολικής Θράκης έχει κατατμιστεί από το Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας σε γεωτεμάχια, τα οποία με διαγωνιστικές διαδικασίες δίνονται προς εκμετάλλευση σε κοινοπραξίες πετρελαϊκών εταιρειών

Οι ενέργειες της Τουρκίας στον ενεργειακό τομέα στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης θα πρέπει να μελετηθούν με προσοχή και σε βάθος από την πλευρά της Ελλάδας διότι παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ένα ευρύ φάσμα που καλύπτει από τον αμυντικό τομέα και εκτείνεται ως τον επιχειρηματικό τομέα.

Και ένα ερώτημα: Τι σημαίνει για τα Ελληνικά συμφέροντα ή τι κινδύνους εγκυμονεί το όψιμο Αμερικανικό ενεργειακό ενδιαφέρον στην Δυτική Θράκη έναντι των Ρωσικών ενεργειακών συμφερόντων στην Ανατολική Θράκη με έπαθλο την Ευρωπαϊκή αγορά;

Την απάντηση την ξέρετε.

Για να μαθαίνετε τα νέα μας και να στηρίξετε την προσπάθεια μας κάντε Like στην σελίδα μας

Σχετικά Άρθρα

ΣΟΚ! Πρόβλεψη για εμπλοκή της Ελλάδας σε πόλεμο το 2020 – Τα σενάρια που μπορούν να τον προκαλέσουν

Ραγδαίες εξελίξεις στην Αλβανία: Ο πρόεδρος υπό παραίτηση και ο Ράμα σε νοσοκομείο του Βερολίνου

Αποδεχόμαστε τετελεσμένα σε Αιγαίο & Α. Μεσόγειο – «Βόμβα» Κατρούγκαλου: «Η Τουρκία να μπει στην ενεργειακή εξίσωση!»