Κόσμος

Ουκρανία: Τέλος το 1/3 του φ.α. που πέρναγε στην Ευρώπη από ουκρανικό αγωγό – «Κατέλαβαν το σταθμό οι Ρώσοι»

Ουκρανία: Τέλος το 1/3 του φ.α. που πέρναγε στην Ευρώπη από ουκρανικό αγωγό – «Κατέλαβαν το σταθμό οι Ρώσοι»

Η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας GTSOU ανακοίνωσε την Τρίτη ότι «λόγω ανωτέρας βίας» θα διακόψει από αύριο Τετάρτη, 11 Μαΐου, τη μεταφορά ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του σταθμού της Σοχρανίφκα.

Μάλιστα γι αυτό θέλησε να κατηγορήσει τις ρωσικές προελαύνουσες δυνάμεις, χωρίς μέχρι στιγμής η Μόσχα να έχει κάνει κάποια αναφορά για την ανακοίνωση.

Να σημειώσουμε βέβαια ότι πλέον παραμένει στην διακριτική ευχέρεια της Ρωσίας για το αν θα αυξήσει την ροή του φυσικού αερίου από τους εναλλακτικούς αγωγούς που παρακάμπτουν την Ουκρανία, όπως οι Nordstream και Turkishstream.

Η Ουκρανία παραμένει διαμετακομιστικός κόμβος για το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, ακόμη και μετά τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στη χώρα, στις 24 Φεβρουαρίου καθώς η Ρωσία δεν ήθελε να διαταράξει τα συμβόλαια με δική της υπαιτιότητα.

Η GTSOU υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει τον σταθμό συμπίεσης του Νοβοπσκόφ, λόγω «της παρέμβασης των κατοχικών δυνάμεων στην τεχνική διαδικασία».

Ο σταθμός, στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, είχε καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις και τους ρωσόφωνους λίγο μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Είναι ο πρώτος σταθμός συμπίεσης στο σύστημα διαμετακόμισης στην περιοχή του Λουχάνσκ, σε έναν αγωγό απ’ όπου μεταφέρονται περίπου 32,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου την ημέρα.

Η ποσότητα ίση με το ένα τρίτο του ρωσικού φυσικού αερίου που μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, σύμφωνα με την GTSOU.

«Προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους Ευρωπαίους εταίρους της και με βάση τους όρους της συμφωνίας, είναι δυνατόν να γίνεται προσωρινά η μεταφορά του φυσικού αερίου από το σημείο διασύνδεσης Σούτζα που βρίσκεται σε έδαφος ελεγχόμενο από την Ουκρανία», πρόσθεσε η GTSOU στην ανακοίνωσή της!

Σχετικά Άρθρα

Σύνοδος Κορυφής: Πήραν τα κινητά και τα tablets των ηγετών! Τι φοβούνται;

HellasVoice

Ασθενής κορονοϊού στο Μεξικό: «Προτιμώ να πεθάνω στο σπίτι μου»

HellasVoice

Βρετανία: Από Ιούνιο διακοπές χωρίς καραντίνα σε Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία

HellasVoice

Μαϊάμι: Πέθανε 2 βδομάδες μετά τον εμβολιασμό του με Pfizer 56χρονος γιατρός γυναικολόγος

HellasVoice

Τυνησία: Νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας για δύο εβδομάδες

HellasVoice

Πολωνία: Ξανά στους δρόμους οι γυναίκες, για τον νέο νόμο κατά των αμβλώσεων

HellasVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα