Οικονομία

Προς τελική έγκριση η συμφωνία ΔΝΤ – Αργεντινής για το πρόγραμμα των 44 δισ. δολαρίων

Προς τελική έγκριση η συμφωνία ΔΝΤ – Αργεντινής για το πρόγραμμα των 44 δισ. δολαρίων

Η Αργεντινή κατέληξε σε συμφωνία με το προσωπικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματός της ύψους 44 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τα κεφάλαια θα βοηθήσουν στη στήριξη των καθαρών ταμειακών διαθεσίμων της κεντρικής τράπεζας και στην αναχρηματοδότηση πληρωμών που απορρέουν από προηγούμενο πρόγραμμα.

Το ΔΝΤ δήλωσε ότι η συνετή μακροοικονομική διαχείριση και οι προσπάθειες για την κινητοποίηση εξωτερικής χρηματοδότησης υποστηρίζουν τη μακροοικονομική σταθερότητα στη χώρα.

“Οι δράσεις της νέας οικονομικής ομάδας αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς, ο πληθωρισμός μετριάζεται (αν και από υψηλά επίπεδα) και το εμπορικό ισοζύγιο βελτιώνεται, κυρίως λόγω της υγιούς επιβράδυνσης της εγχώριας ζήτησης και των εισαγωγών”, ανέφερε το ΔΝΤ.

“Η συνέχιση της αποφασιστικής εφαρμογής της πολιτικής παραμένει απαραίτητη για την περαιτέρω μείωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών, ιδίως στο πλαίσιο ενός πιο δύσκολου εξωτερικού και εσωτερικού περιβάλλοντος”, πρόσθεσε το ΔΝΤ. Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα και τα καθαρά διεθνή αποθέματα, θα παραμείνουν αμετάβλητοι κατά τη διάρκεια του 2022 και του 2023.

Η Αργεντινή μπορεί να χρειαστεί άλλη μια εξαίρεση σε αυτή την αξιολόγηση, αφού επανέφερε ένα προσωρινό νομισματικό μέτρο στα τέλη Νοεμβρίου, το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση των εξαγωγών σόγιας και στη στήριξη του αποθέματος δολαρίων της κεντρικής τράπεζας, αλλά ήταν αντίθετο με τους όρους του προγράμματος του ΔΝΤ. Οι αξιωματούχοι επινόησαν μια νέα συναλλαγματική ισοτιμία μόνο για τους αγρότες σόγιας, η οποία διαρκεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, αλλά κινδυνεύει να παραβιάσει τον κανόνα του ΔΝΤ περί “πολλαπλών νομισματικών πρακτικών”.

Το ΔΝΤ ανέφερε στην ανακοίνωση ότι ενώ “έχουν υιοθετηθεί προσωρινά διοικητικά μέτρα FX καθώς αντιμετωπίζονται οι ανισορροπίες”, θα πρέπει να ελαχιστοποιηθούν, καθώς δεν υποκαθιστούν τη σταθερή μακροοικονομική πολιτική.

Το πρόγραμμα που υπογράφηκε τον περασμένο Μάρτιο, έχει ήδη αντιμετωπίσει έναν ανεμοστρόβιλο αλλαγών. Η Αργεντινή έχει τον τρίτο υπουργό Οικονομίας φέτος, ενώ δύο βασικοί διαπραγματευτές του ΔΝΤ έχουν αποχωρήσει από τους ρόλους τους για άλλες θέσεις. Ο βασικός στόχος για τα ταμειακά αποθέματα έχει αλλάξει δύο φορές, ενώ η κυβέρνηση χρειάστηκε δύο εξαιρέσεις για να περάσει την προηγούμενη αξιολόγηση για παραβίαση των κανόνων του προγράμματος του ΔΝΤ.

Με την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου να εκκρεμεί, η Αργεντινή πρόκειται να επωφεληθεί σε αυτή την αναθεώρηση από μια τεχνική λεπτομέρεια του ΔΝΤ που έκανε την κυβέρνηση να χρειάζεται να επιτύχει μόνο έναν στόχο για το πρωτογενές δημοσιονομικό της έλλειμμα αντί για τρεις στόχους όπως σε μια κανονική αναθεώρηση. Οι άλλοι δύο στόχοι – για τα καθαρά ταμειακά αποθέματα και τη νομισματική χρηματοδότηση – είχαν ήδη χρησιμοποιηθεί ως μέρος της προηγούμενης αναθεώρησης λόγω της ημερομηνίας της ψηφοφορίας του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ.

Η συμφωνία της Αργεντινής με το ΔΝΤ αντιμετωπίζει αβεβαιότητα το επόμενο έτος με τις προεδρικές εκλογές που καθιστούν τις περικοπές δαπανών για την επίτευξη του στόχου του ελλείμματος πολιτικά δαπανηρές. Ο τελευταίος κύκλος προεδρικών εκλογών ανέστειλε ουσιαστικά το πρόγραμμα του ΔΝΤ για δύο χρόνια, καθώς η κυβέρνηση καθυστέρησε τις διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα. 

Η εφαρμογή του προγράμματος θα υποστηρίξει τη σταδιακή μείωση του ετήσιου πληθωρισμού, από περίπου 95% μέχρι το τέλος του 2022 σε 60% μέχρι το τέλος του 2023, πρόσθεσε το ΔΝΤ. 

Σχετικά Άρθρα

Σταϊκούρας: Υπάρχει εθνικό σχέδιο για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης

HellasVoice

Τέλος χρόνου για τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ και φόρους 3,5 δισ. ευρώ

HellasVoice

British American Tobacco: Επενδύει 10 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

HellasVoice

Ιταλία: Απεργία 48 ωρών στα βενζινάδικα λόγω των αυξήσεων στα καύσιμα

HellasVoice

Ο Χρ. Σταϊκούρας στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας

HellasVoice

Νέα παράταση στις φορολογικές δηλώσεις

HellasVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα