Υγεία

Προσοχή! Διαιτολόγοι «μαϊμού» εξαπατούν πολλούς πολίτες

Προσοχή! Διαιτολόγοι «μαϊμού» εξαπατούν πολλούς πολίτες

Νομικές διαδικασίες προκειμένου να διετρευνήσει τις απανωτές καταγγελίες που έχουν γίνει για «μαϊμού» επαγγελματίες οι οποίοι εξαπατούν τους πολίτες έχει ξεκινήσει η Ένωση Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του thesstoday.gr, το τελευταίο διάστημα έχουν εμφανιστεί πολλοί επιτήδειοι οι οποίοι δίχως να έχουν την απαραίτητη κατάρτιση, δίνουν συμβουλές διατροφής σε ανυποψίαστους πολίτες, κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία τους. «Οι πολίτες πρέπει να προσέχουν σε ποιους απευθύνονται. Υπάρχουν πάρα πολλοί που εποφθαλμιούν να εκμεταλλευτούν. Το κοινό χωρίς να ντραπεί θα πρέπει να ζητά το πτυχίο και την άδεια άσκησης επαγγέλματος. Είναι ο μόνος τρόπος για να είμαστε σίγουροι ότι ο άνθρωπος που έχουμε απέναντί μας είναι επίσημος επαγγελματίας υγείας», αναφέρει η Νότα Μπλούχου, αντιπρόεδρος της Ένωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος και διαιτολόγος, διατροφολόγος με μεταπτυχιακό στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Ισχυρίζονται ότι έχουν πτυχία από πανεπιστήμια τα οποία ούτε καν υπάρχουν

«Πολλές φορές βλέπουμε στο διαδίκτυο ή σε ένα γραφείο πολλούς να ενστερνίζονται τίτλους όπως σύμβουλος διατροφής, σύμβουλος ευεξίας, diet coach, ολιστικός διαιτολόγος. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι δεν αναφέρονται σε επαγγελματίες υγείας. Έχουμε δει καταστάσεις στα γραφεία μας με ασθενείς που απευθύνθηκαν σε τέτοιους ανθρώπους και είχαν σοβαρά αποτελέσματα στην υγεία τους. Έχουμε πάρα πολλές καταγγελίες ως ένωση και πολλές μαρτυρίεςόσον αφορά μη ορθή διαχείριση, προφανώς λόγω έλλειψης γνώσεων. Πρόκειται για εξαπάτηση του κοινού». Η κυρία Μπλούχου σημείωσε πως η Ένωση για την αντιμετώπιση του φαινομένου, το οποίο βρίσκεται σε έξαρση τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημικής κρίσης, ακολουθεί πλέον τη νομική οδό. «Θα ακολουθηθεί κάθε νόμιμη διαδικασία. Ήδη έχουν υπάρξει πρώτες κινήσεις».

Και πρόσθεσε: «Στην εποχή του κορωνοϊού το φαινόμενο γιγαντώθηκε γιατί ο κόσμος δεν μπορούσε να πάει εύκολα σε ένα γραφείο διαιτολόγου. Δόθηκε η ευκαιρία της εξ αποστάσεως διαχείρισης, η οποία βέβαια δημιούργησε αυτά τα προβλήματα. Ο καθένας μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει πτυχία από πανεπιστήμια τα οποία σε πολλές περιπτώσεις έχουμε δει ότι ούτε καν υπάρχουν».

Κατακόρυφη αύξηση στην παχυσαρκία και στον σακχαρώδη διαβήτη εν μέσω κορωνοϊού

Μιλώντας μάλιστα για τις σοβαρές συνέπειες της πανδημίας στους πολίτες, η κα. Μπλούχου έκανε λόγο για κατακόρυφη αύξηση στην παχυσαρκία και αύξηση 15% του σακχαρώδους διαβήτη του πληθυσμού, ενώ υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό της τάξης 2 – 3% νοσεί χωρίς να το γνωρίζει.

«Η ψυχολογία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο όσον αφορά τη διατροφή. Οι άνθρωποι κλείστηκαν μέσα. Είχαμε έλλειψη της φυσικής δραστηριότητας. Η ψυχολογική διέξοδος ήταν η κατανάλωση φαγητού μέσα στο σπίτι. Χάθηκε το μέτρο και η εποπτεία. Οι άνθρωποι κατέφυγαν στο φαγητό ως μέσο διασκέδασης και το στρες τους οδήγησε να απομακρυνθούν ακόμη και από τις φαρμακευτικές τους αγωγές».

Σχετικά Άρθρα

Τριβόλι: Το φυσικό βιάγκρα που ευδοκιμεί στην Ελλάδα και κάνει «θαύματα»

HellasVoice

Δέρμα: Γιατί τα δάχτυλά μας αλλάζουν χρώμα; Ποια είναι τα αίτια

HellasVoice

Σοκ: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα – Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα κάνουν 2 τεστ τη βδομάδα!

HellasVoice

Το κρασί μαζί με φαγητό μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

HellasVoice

Πιθανό σύμπτωμα του κορωνοϊού η συρρίκνωση του πέους σύμφωνα με νέα έρευνα

HellasVoice

Μια ανατρεπτική μελέτη: 5 λόγοι για να μην πίνετε εμφιαλωμένο νερό

HellasVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα