Οικονομία

Προϋπολογισμός 2023: H κυβέρνηση χαμηλώνει τις προβλέψεις

Προϋπολογισμός 2023: H κυβέρνηση χαμηλώνει τις προβλέψεις

Θα χαμηλώσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του 2023 η κυβέρνηση, στο τελικό σχέδιο για τον προϋπολογισμό, που θα κατατεθεί στη Βουλή έως τις 20 Νοεμβρίου

Στο προσχέδιο προϋπολογισμού στις αρχές Οκτωβρίου η κυβέρνηση εκτιμούσε για το 2023 ρυθμό ανάπτυξης 2,1% και πληθωρισμό 3%. Πλέον, θα τοποθετεί το ΑΕΠ χαμηλότερα και θα τοποθετεί τον πληθωρισμό σε υψηλότερο επίπεδο. Εφέτος ο πληθωρισμός τείνει προς το 10%, έναντι πρόβλεψης του προσχεδίου προϋπολογισμού για 8,8%.

Η κυβέρνηση, εξάλλου, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, είναι αποφασισμένη να διαφυλάξει τον στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 1,7% του ΑΕΠ το 2022, όπως προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ το 2023.

Αυτό προκειμένου να είναι σε θέση να δανειστεί από τις αγορές με ικανοποιητικό κόστος.

Το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί από τα 392,300 δισ. ευρώ ή 186,9% ως ποσοστό του ΑΕΠ στο τέλος του 2022, στα 395,030 δισ. ευρώ ή 178,8% ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2023. Οι δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους αναμένεται να ανέλθουν το 2023 στα 5,85 δισ. ευρώ.

Εφέτος το Δημόσιο έχει αντλήσει 31,5 δισ. ευρώ από τις αγορές, με την εκδοτική δραστηριότητα να είναι μειωμένη κατά 32% σε σχέση με το 2021 και να κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας τουλάχιστον.

Αυτό το ποσό εκδόσεων χρέους συμπεριλαμβάνει –εκτός από τις εκδόσεις ομολόγων– και τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, τα swaps και άλλες κινήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει φέτος ο ΟΔΔΗΧ.

Το 2021 το Ελληνικό Δημόσιο είχε εκδώσει ομόλογα και έντοκα ύψους περίπου 46 δισ. ευρώ, ενώ το 2020 σχεδόν 41,2 δισ. ευρώ, πολύ κοντά στα επίπεδα του 2017-2019.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν βιάζεται να βγει στις αγορές και δύσκολα θα το κάνει στο υπόλοιπο του έτους. Αυτό διότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι σχετικά περιορισμένες λόγω των πολύ υψηλών ταμειακών διαθεσίμων, ενώ και οι εκταμιεύσεις από την ΕΕ συνεχίζονται.

Σχετικά Άρθρα

Ξεκινούν οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ από αύριο

HellasVoice

Έρευνα: Εργαζόμενοι & επιχειρήσεις θέλουν να συνεχιστεί η Τηλεργασία

HellasVoice

Δυσάρεστα νέα για τον τουρισμό: Tο 50% των ξενοδοχείων δεν θα ανοίξει φέτος

HellasVoice

Κορονοϊός: Ξεκίνησαν οι “καμπάνες” για τους ανεμβολίαστους άνω των 60–Στο taxisnet οι ειδοποιήσεις για τα πρόστιμα

HellasVoice

Pandora Papers: Αποκαλύψεις έρχονται στο φως για τις offshore των ισχυρών

HellasVoice

ΕΕ: Η Ελλάδα απέστειλε αίτημα για εκταμίευση 3,6 δισ. ευρώ

HellasVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα