Κόσμος

Qatargate – Επικεφαλής πληροφοριών Βελγίου: Έχει ασύλληπτες προεκτάσεις, αποσταθεροποιεί τη Δημοκρατία

Qatargate – Επικεφαλής πληροφοριών Βελγίου: Έχει ασύλληπτες προεκτάσεις, αποσταθεροποιεί τη Δημοκρατία

Όπως εξηγεί, το πρώτο που σκέφτεται αναφορικά με το Qatargate ήταν η έκπληξη που ένιωσε όταν διαπίστωσε το μέγεθος του αρχείου και τη σοβαρότητα των γεγονότων που συνέβησαν

«Με μεγάλης κλίμακας διαφθορά, προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τις δημοκρατικές διαδικασίες» τονίζει η Φρανσισκά Μποστάν, επικεφαλής της βελγικής υπηρεσίας πολιτικών πληροφοριών που μίλησε στην εφημερίδα «Le Soir» για το Qatargate και τις προεκτάσεις που ενδεχομένως να μην μπορεί να φανταστεί κανείς.

Όπως εξηγεί, το πρώτο που σκέφτεται αναφορικά με το Qatargate ήταν η έκπληξη που ένιωσε όταν διαπίστωσε το μέγεθος του αρχείου και τη σοβαρότητα των γεγονότων που συνέβησαν.

«Βλέπουμε και άλλες περιπτώσεις παρεμβάσεων, αλλά λίγες αυτού του μεγέθους και σπάνια συμβαίνουν με αυτόν τον τρόπο. Αρκετά συχνά, αυτές οι παρεμβάσεις βρίσκονται σε μια γκρίζα ζώνη. Εδώ ήταν αρκετά ξεκάθαρο», αναφέρει χαρακτηριστικά η Βελγίδα επικεφαλής υπηρεσίας πολιτικών πληροφοριών.

Παραδέχεται πως η Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας του Βελγίου συνεργάζεται με περίπου 120 υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και αυτές του Κατάρ και του Μαρόκου.

«Θα συνεχίσουμε να επικοινωνούμε με όλους. Υπάρχουν τομείς στους οποίους θα θέλαμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε (με αυτές τις χώρες). Όμως, όταν περνούν τις κόκκινες γραμμές, είναι απαράδεκτο και εμείς απαντάμε σε αυτό. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα κόψουμε όλους τους δεσμούς μαζί τους», εξηγεί, ακόμη, η Βελγίδα.

Η επικεφαλής της υπηρεσίας ομολογεί για την εξιχνίαση της υπόθεσης διαφθοράς πως πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο έργο.

«Αλλά ακόμη και με 1.000 μέλη προσωπικό, θα εξακολουθούμε να είμαστε ένα σχετικά μέτριο τμήμα. Σε ποιον να αναθέσουμε όλες αυτές τις ευθύνες; Θα μπορούσαμε να βάλουμε ολόκληρο το επιτελείο μας στην αντικατασκοπεία. Θα είχαμε αποτελέσματα. Υπάρχει όμως και τρομοκρατία και εξτρεμισμός. Υπάρχει οργανωμένο έγκλημα τώρα», σημειώνει και εξηγεί:

«Βλέπουμε ότι οι μηχανισμοί είναι ίδιοι σε κάθε τομέα, όπως και στις παρεμβάσεις για παράδειγμα. Με μεγάλης κλίμακας διαφθορά, προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τις δημοκρατικές διαδικασίες».

Σχετικά Άρθρα

Σοκ από ΠΟΥ: Οι ασυμτωματικοί ασθενείς δεν μπορούν να μεταδώσουν τον COVID 19 σε άλλους! – Αλλάζουν όλα τα δεδομένα

HellasVoice

Σεβεροντονέτσκ: Οι Ρώσοι βομβάρδισαν το εργοστάσιο Αζότ – Διαρροή πετρελαίου και φωτιά

HellasVoice

Αυτοκίνητα: Από τα… σαπάκια στράφηκαν στα «ρημάδια» μεταχειρισμένα

HellasVoice

Τι θα σημάνει για τον πόλεμο στην Ουκρανία η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ

HellasVoice

ΗΠΑ: Φόβος νέων επεισοδίων ενόψει ορκωμοσίας Μπάιντεν

HellasVoice

ΗΠΑ: Στραμμένα στη Τζόρτζια όλα τα βλέμματα – Θα κρίνει ποιος θα έχει τον έλεγχο της Γερουσίας

HellasVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα