Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής: Βελτιωμένο κλίμα αλλά… έχουν δρόμο ακόμα

Σύνοδος Κορυφής: Βελτιωμένο κλίμα αλλά… έχουν δρόμο ακόμα

Σε βελτιωμένο κλίμα αλλά με ανοιχτά ακόμη ζητήματα συνεχίζεται η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Προγραμματισμένο είναι το δείπνο των ηγετών, ενώ είχαν προηγηθεί διμερείς και πολυμερείς επαφές.

Η νέα συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ μειώνει το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκατομμύρια και αυξάνει αυτό των δανείων στα 300 δισεκατομμύρια αφήνοντας όμως το συνολικό ποσό του Ταμείου Ανάκαμψης στα 750 δισεκατομμύρια.

“Eξελίσσεται πολύ πολύπλοκο, πιο πολύπλοκο από ότι αναμενόταν» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Πιο αισιόδοξος εμφανίζεται ωστόσο ο Λετονός ομόλογός του ο οποίος εκτιμά ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί.

Συνάντηση με Μακρόν
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης νωρίτερα Με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Eμμανουέλ Μακρόν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, για τα οποία οι απόψεις Ελλάδας και Γαλλίας ταυτίζονται.

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μακρόν συζήτησαν, επίσης, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η πρόταση Μισέλ
Οι διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι σκληρές και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ κατέθεσε νέα πρόταση, ελπίζοντας πως θα επιτευχθεί η… σύγκλιση απόψεων.

Σύμφωνα με ένα έγγραφο, διπλωματικές πηγές και αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, για να καθησυχάσει τις ανησυχίες που εκφράζουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής την Ολλανδία, ο Μισέλ προτείνει να μειωθεί το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκατομμύρια ευρώ, από 500 που ήταν αρχικά. Αντιστοίχως, θα αυξηθεί το ποσό των δανείων, από τα 250 στα 300 δισεκ. ευρώ, σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι αντιστάσεις των πιο σκληρών κρατών μελών.

Επίσης, προτείνεται να αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια ετησίως το ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία. Στο τραπέζι μπαίνει και o μηχανισμός «super emergency brake» με βάση τον οποίο οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να εμποδίσει την εκταμίευση κονδυλίων, αν αμφισβητεί ότι γίνεται ορθή χρήση τους από τις χώρες που θα τα λάβουν.

Μία διπλωματική πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η πρόταση του Μισέλ δεν ικανοποιεί πλήρως τις τέσσερις χώρες που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις (Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία), ούτε τη Φινλανδία. Ωστόσο, ένας Ολλανδός διπλωμάτης είπε ότι η πρόταση αυτή συνιστά «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» αλλά απομένουν ακόμη ανοιχτά πολλά θέματα. Το αν θα υπάρξει συμφωνία «θα εξαρτηθεί από τις επόμενες 24 ώρες», κατέληξε.

Το σύνολο των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει στα 750 δισ. ευρώ.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και τα χθεσινά “αδιέξοδα” φαίνεται πως δεν έχουν ξεπεραστεί ακόμη.

Αυτό φαίνεται κι από όσα “διαρρέουν” μέχρι στιγμής οι ελληνικές κυβερνητικές πηγές, οι οποίες με “γλώσσα”…πολιτική δείχνουν πως τα πράγματα είναι δύσκολα.

“Πρόκειται για μία δύσκολη διαπραγμάτευση”, λένε χαρακτηριστικά και συνεχίζουν: “Η Αθήνα διεκδικεί ό,τι καλύτερο μπορεί τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη”.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι όλοι πρέπει να κάνουν ορισμένους μικρούς συμβιβασμούς, ωστόσο, “φαίνεται ότι αυτό δεν το αντιλαμβάνονται κάποιες χώρες“.

Πηγή: Σύνοδος Κορυφής: Βελτιωμένο κλίμα αλλά… έχουν δρόμο ακόμα

Σχετικά Άρθρα

Γεραπετρίτης για Novartis: Πρόκειται για κύκλωμα με δικαιοπολιτική επιρροή

HellasVoice

Υπόθεση Καλογρίτσα: Η διαδρομή του «μαύρου» χρήματος

HellasVoice

Β.Κικίλιας: “Ελπίζουμε τον Μάιο να έχουμε υποχώρηση της πανδημίας”

HellasVoice

Ψήφος αποδήμων Ελλήνων: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών

HellasVoice

Στο πλευρό του Ερντογάν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης

HellasVoice

Σκευωρία Novartis: Σήμερα η ψηφοφορία για Παπαγγελόπουλο – Ανοίγει ο δρόμος για Ειδικό Δικαστήριο

HellasVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα