Κόσμος

Βλ.Πούτιν: Με διάταγμα απαγορεύει Ρωσικό πετρέλαιο σε χώρες και εταιρείες που υιοθέτησαν το πλαφόν από 1η Φεβρουαρίου

Βλ.Πούτιν: Με διάταγμα απαγορεύει Ρωσικό πετρέλαιο σε χώρες και εταιρείες που υιοθέτησαν το πλαφόν από 1η Φεβρουαρίου

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε την Τρίτη την απάντηση της Ρωσίας στο ανώτατο όριο τιμών που έχει επιβάλλει η Δύση στο πετρέλαιο, υπογράφοντας διάταγμα που απαγορεύει την προμήθεια πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε χώρες που συμμετέχουν στο πλαφόν, από την 1η Φεβρουαρίου για πέντε μήνες.

Η G7, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία συμφώνησαν αυτόν τον μήνα, να οριστούν τα 60 δολάρια ανά βαρέλι ως ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό αργό πετρέλαιο.

Το πλαφόν έχει τεθεί σε ισχύ από τις 5 Δεκεμβρίου λόγω της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Μόσχας στην Ουκρανία. Αναμένεται μείωση παραγωγής του ρωσικού πετρελαίου από το νέο έτος

Από 1η Φεβρουαρίου σε ισχύ

Το διάταγμα του Κρεμλίνου ανέφερε: «Αυτό… τίθεται σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2023 και ισχύει μέχρι την 1η Ιουλίου 2023».

Αν και οι εξαγωγές αργού πετρελαίου θα απαγορευτούν από την 1η Φεβρουαρίου, η ημερομηνία για την απαγόρευση των προϊόντων πετρελαίου θα καθοριστεί από τη ρωσική κυβέρνηση και μπορεί να είναι μετά την 1η Φεβρουαρίου.

Το διάταγμα περιλαμβάνει μια ρήτρα που επιτρέπει στον Πούτιν να ακυρώσει την απαγόρευση σε ειδικές περιπτώσεις.

Ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ανέφερε ότι θα ήταν δύσκολο να προβλεφθεί η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη χωρίς τη ρωσική ενέργεια

και προέβλεψε πιθανές ελλείψεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία έχει εισαγάγει περιορισμούς στις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς και του πετρελαίου.

«Πιστεύουμε ότι με βάση την τρέχουσα κατάσταση, έχουμε την δυνατότητα μείωσης της παραγωγής του πετρελαίου αντί να καθοδηγούμαστε από την πολιτική πώλησης που διαμορφώνεται από τα ανώτατα όρια τιμών.

Σήμερα είναι 60$, αύριο μπορεί να είναι οποιαδήποτε, και να εξαρτιόμαστε από αποφάσεις που λαμβάνονται από μη φιλικές χώρες, πράγμα που είναι απαράδεκτο για εμάς», είπε ο Νόβακ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι θα εκδώσει διάταγμα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας σχετικά με τις ενέργειες της Μόσχας ως απάντηση στα πλαφόν που έχουν επιβληθεί, όπως και έγινε.

Με βάση την ανακοίνωση του Ρώσου Προέδρου, ο Νόβακ είπε ότι το διάταγμα θα απαγορεύσει τις πωλήσεις του πετρελαίου και των προϊόντων πετρελαίου σε χώρες που εντάσσονται στο ανώτατο όριο τιμών και σε εταιρείες που απαιτούν την τήρησή του.

Οι κυρώσεις έχουν πλήξει τις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου, το οποίο αποτελεί ένα από τα κυριότερα μερίδια των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.

Οι εξαγωγές του αργού πετρελαίου των Ουραλίων, από τα λιμάνια της Βαλτικής Θάλασσας, ενδέχεται να μειωθούν, έως και το ένα πέμπτο τον Δεκέμβριο.

Αυτόν τον μήνα, το αργό πετρέλαιο των Ουραλίων πωλήθηκε σε μεγαλύτερες εκπτώσεις και η Ινδία αγόρασε βαρέλια που κυμάνθηκαν χαμηλότερα, από το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων. Ο Νόβακ είπε ότι η έκπτωση θα σταθεροποιηθεί σύντομα.

Επαίνεσε επίσης το έργο της ομάδας OPEC+ των κορυφαίων παγκόσμιων παραγωγών πετρελαίου, στην οποία περιλαμβάνεται η Ρωσία,

λέγοντας ότι η τιμή του πετρελαίου είναι πιθανό να παραμείνει στο τρέχον εύρος των 70-100 $ ανά βαρέλι το επόμενο έτος, αποκλείοντας την εμφάνιση απρόβλεπτων γεγονότων.

Η Ρωσία θα συνεχίσει να εκτρέπει τις ροές σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία που δεν έχουν υπογράψει επίσημα το όριο τιμής.

 

Σχετικά Άρθρα

ΗΠΑ: Πυροβόλησαν 9χρονο κορίτσι σε δρόμο της Βιρτζίνια

HellasVoice

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Ζελένσκι για το Ουκρανικό

HellasVoice

Τα “πήρε” η Κίνα με τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ! Απειλεί με αντίποινα

HellasVoice

Ομολόγησε ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι :«Αφήστε την Εύα ελεύθερη, τα έκανα όλα για τα χρήματα»

HellasVoice

Ινδία: O φονικός ιός χτυπά αλύπητα τη χώρα

HellasVoice

Γιατί Σόρος και Γκέιτς αγοράζουν βρετανική εταιρεία δοκιμών COVID;

HellasVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα