Οικονομία

Βόμβα χρέους $300 τρισ. απειλεί την παγκόσμια οικονομία

Βόμβα χρέους $300 τρισ. απειλεί την παγκόσμια οικονομία

Στο 366% του ΑΕΠ οδεύει το παγκόσμιο χρέος με πρωταγωνιστές τις ανεπτυγμένες οικονομίες

Ο πλανήτης κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με νέα οικονομική κρίση καθώς κυβερνήσεις, νοικοκυριά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συσσωρεύουν ασταμάτητα χρέη, μια συνήθεια που η S&P Global Ratings προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να ωθήσει τη συνολική μόχλευση στο 366% του παγκόσμιου ΑΕΠ έως το 2030, όπως αναφέρει η euro2day.gr.

Αυτό θα σήμαινε μια απότομη αύξηση από το επίπεδο του 349% στο οποίο βρισκόταν ο λόγος του παγκόσμιου χρέους προς το ΑΕΠ τον Ιούνιο του 2022, όταν το συνολικό χρέος σε όλη την υφήλιο ανερχόταν στα $300 τρισ.

Σε έκθεση του οίκου αξιολόγησης που υπογράφουν Τέρι Τσαν και Αλεξάντρα Ντιμιτρίγεβιτς, επισημαίνεται ότι η μόχλευση αυξάνεται ελαφρώς πιο γρήγορα για τις ανεπτυγμένες οικονομίες από τις αναδυόμενες.

«Η ζήτηση για χρέος – για να βοηθηθούν οι καταναλωτές με τον πληθωρισμό, να μετριαστεί η κλιματική αλλαγή και να ανοικοδομηθούν οι υποδομές, για παράδειγμα – θα συνεχιστεί» γράφουν. «Για να μετριαστεί ο κίνδυνος μιας οικονομικής κρίσης, μπορεί να χρειαστεί να γίνει μια εξισορρόπηση μεταξύ δαπανών και αποταμίευσης».

Η αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες κατά τον περασμένο χρόνο έχουν καταστήσει το βάρος του χρέους μεγαλύτερο.

Αν δεχτούμε ότι περίπου το 35% του παγκόσμιου χρέους έχει κυμαινόμενο επιτόκιο το οποίο είναι ευαίσθητο στη νομισματική πολιτική, ο περσινός κύκλος αύξησης των επιτοκίων πρόσθεσε άλλα 3 τρισ. δολάρια στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, σύμφωνα με την S&P.

«Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να κρατηθεί η παγκόσμια μόχλευση χαμηλά» προειδοποιούν οι αναλυτές της S&P.

Σχετικά Άρθρα

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 12,1% η ανεργία τον Ιούνιο

HellasVoice

Θα δοθεί επίδομα 534 ευρώ σε καλλιτέχνες για Νοέμβριο και Δεκέμβριο

HellasVoice

Bloomberg: Εγκρίθηκε η εκταμίευση στην Ελλάδα της δόσης των 748 εκατ. ευρώ από το Eurogroup

HellasVoice

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έκλεισε με πτώση – Κοντά στις 900 μονάδες

HellasVoice

Μία εβδομάδα εφαρμογή του click away: Πώς λειτουργεί για τον τζίρο των επιχειρήσεων

HellasVoice

Σταϊκούρας: Το κράτος θα στηρίξει την εστίαση και τους πυρόπληκτους

HellasVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα