Hellas Voice
Πολιτική

Βουλή: Σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα για την οικονομία σήμερα

Βουλή: Σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα για την οικονομία σήμερα

Οι ισχυρές διαφωνίες για τα ζητήματα της οικονομίας και η συναίνεση για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής αναμένεται να επιβεβαιωθούν κατά την σημερινή πολιτική «μονομαχία» των Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η συζήτηση διεξάγεται προκειμένου να απαντηθεί η επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Ωστόσο, είναι πιθανό οι κ.κ. Μητσοτάκης, Τσίπρας να επιβεβαιώσουν την ανάγκη κοινής εθνικής γραμμής για την περαιτέρω ενίσχυση της διπλωματικής ισχύς της χώρας και την απόλυτη προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας από τις τουρκικές επιδιώξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Αναφορικά με την οικονομία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει στην ερώτησή του πως τα μέτρα της κυβέρνησης είναι αναποτελεσματικά και τροφοδοτούν τον φαύλο κύκλο ύφεσης. Υπογραμμίζει όμως ότι η πρόταση της Κομισιόν για δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης αίρουν τις αβεβαιότητες για την δημιουργία ενός πιο γενναίου «εμπροσθοβαρους» πακέτου στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Ο κ Τσιπρας υποστηρίζει πως η κυβερνητική πολιτική οδηγεί τις επιχειρήσεις σε λουκέτα και ρωτά τον πρωθυπουργό εάν θα υιοθετήσει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι».

Αναλυτικά η ερώτηση Τσίπρα έχει ως εξής:

Θέμα: «Αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία»

Τρεις μήνες μετά από την εκτεταμένη έναρξη των περιοριστικών μέτρων και παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, χιλιάδες εργαζόμενοι και επιχειρήσεις της χώρας παραμένουν χωρίς ουσιαστική βοήθεια.

Με την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μην αξιοποιήσει τη διαθέσιμη ρευστότητα που άφησε ως παρακαταθήκη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για ένα εμπροσθοβαρές πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων και της εργασίας, ανατροφοδοτείται η αυτοεκπληρούμενη προφητεία της υψηλής ύφεσης, ενώ ταυτόχρονα εργασιακά δικαιώματα καταργούνται, μισθοί μειώνονται και οι φόβοι για αναδιάρθρωση της αγοράς σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επιβεβαιώνονται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει έγκαιρα προτείνει, με το πρόγραμμα ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ, εμπροσθοβαρή, υλοποιήσιμα, ρεαλιστικά και πλήρως κοστολογημένα μέτρα συγκράτησης της ύφεσης και γενναίας στήριξης των επιχειρήσεων και της εργασίας.

Το μοναδικό μέχρι στιγμής σοβαροφανές επιχείρημα για τη μη αξιοποίηση σημαντικού μέρους των ταμειακών διαθεσίμων για τη στήριξη της οικονομίας, ήταν η αβεβαιότητα για τις επόμενες χρονιές.

Ωστόσο οι ανακοινώσεις της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αίρουν και τις τελευταίες επιφυλάξεις.

Η πρόταση της ΕΕ αναδεικνύει περαιτέρω την αντίφαση της οικονομικής πολιτικής «της ανοσίας της αγέλης» του κ. Μητσοτάκη, καθώς την ίδια ώρα που προστίθενται πολύτιμοι πόροι στη διάθεσή μας, για τους οποίους η κυβέρνηση πανηγυρίζει, επιχειρήσεις κλείνουν και μεγάλα τμήματα εργαζομένων αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών τίθενται στο περιθώριο.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:

Είναι διατεθειμένος, έστω και τώρα, μετά την πρόταση της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης, να αλλάξει πολιτική και να υιοθετήσει μέτρα στήριξης της εργασίας και των επιχειρήσεων, που έχει παρουσιάσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση ή θα περιμένει την ύφεση να βάλει λουκέτο σε χιλιάδες επιχειρήσεις, την ανεργία να σκαρφαλώσει ξανά στα μεγέθη του 2014 και τότε να χρηματοδοτήσει με το πακέτο της ΕΕ μόνο όσους ισχυρούς θα έχουν αντέξει;

Πηγή: Βουλή: Σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα για την οικονομία σήμερα

Σχετικά Άρθρα

Μητσοτάκης – Σχοινάς: Να πιέσουμε τις εταιρείες για τα εμβόλια

HellasVoice

Τελεσίδικη καταδίκη Λαγού, Μίχου και 4 ακόμη χρυσαυγιτών για την επίθεση στο Συνεργείο

HellasVoice

Α.Τσίπρας: «Δεν κουνάω το δάχτυλο» για εθνικά θέματα και πανδημία»

HellasVoice

Πέτσας για το Ταμείο Ανάκαμψης: Θα αξιοποιήσουμε τα χρήματα προς όφελος όλων των Ελλήνων

HellasVoice

Α.Τσίπρας: Συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

HellasVoice

Κομισιόν για τουρκική Navtex: Να σεβαστεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ

HellasVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα