Οικονομία

Βρετανία: Η ακρίβεια «χτυπά» αλύπητα νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Βρετανία: Η ακρίβεια «χτυπά» αλύπητα νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι εστιάτορες – «Ή που θα πάμε τις τιμές στα ύψη ή θα αναγκαστούμε να κλείσουμε», λένε

Υπό κατάρρευση βρίσκονται περισσότερες από 50.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Βρετανία λόγω του κύματος ακρίβειας που σαρώνει όλο τον κόσμο.

Τα καταστήματα εστίασης στη Βρετανία προειδοποιούν, όπως σημειώνει η Daily Mail ότι θα πρέπει να χρεώνουν 100 λίρες για μια μπριζόλα εάν μεταφέρουν το κόστος από τους λογαριασμούς ενέργειας στις τιμές των προϊόντων τους. Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι παμπ σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ιδιοκτήτες των οποίων φοβούνται ότι θα πρέπει να αυξήσουν την τιμή της πίντας (μονάδα μέτρησης που χρησιμοποιείται στη Βρετανία για τις draft μπύρες) στα 23 ευρώ ή να κλείσουν εντελώς αυτό τον χειμώνα.

Ο Μάρτιν Γουίλιαμς, διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας εστιατορίων Rare Restaurants, καλεί τη νέα πρωθυπουργό Λιζ Τρας να παρέμβει με ένα πακέτο στήριξης για να σώσει τις χιλιάδες επιχειρήσεις.

Αυτή τη στιγμή, οι μπριζόλες από βόειο κρέας στα 22 εστιατόρια της αλυσίδας κυμαίνονται από 22 έως 65 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος.

«Εμείς καταφέραμε να καθορίσουμε από νωρίς τις τιμές της ενέργειας που καταναλώνουμε. Αν δεν το είχαμε, ο αντίκτυπος της αύξησης του κόστους στα 22 εστιατόριά μας θα είχε οδηγήσει σε πλήγμα άνω των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ στην κερδοφορία μας. Για να διατηρηθούν αυτά τα περιθώρια, θα σήμαινε ότι η τιμή της μπριζόλας θα πρέπει να τριπλασιαστεί σε πάνω από 100 ευρώ η μία», τονίζει ο Γουίλιαμς στην Telegraph.

«Εάν δεν αντιμετωπιστεί η αύξηση των τιμών της ενέργειας, τα εστιατόρια σε όλο το εύρος του κλάδου δεν θα μπορούν να είναι βιώσιμα και πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δυστυχώς θα καταρρεύσουν», προσθέτει ο Βρετανός επιχειρηματίας. Εστιατόριο στο Winchester του Hampshire, που κατείχε, μάλιστα, αστέρι Michelin, αναγκάζεται να κλείσει λόγω των αυξανόμενων λογαριασμών ενέργειας.

Ο Ντέιβιντ Νίκολσον, ιδιοκτήτης του δημοφιλούς εστιατορίου, δηλώνει στην Daily Mail ότι το κόστος ενέργειας έχει πενταπλασιαστεί από 23.000 ευρώ ετησίως σε 115.000 ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

Σxολές οδηγών: Eκτός επιστρεπτέων προκαταβολών οι ιδιοκτήτες

HellasVoice

Μπεράτ Αλμπαϊράκ: Η τουρκική λίρα καταρρέει ως «αντίποινα» στην Αγία Σοφία

HellasVoice

Τέλος οι φοροελαφρύνσεις από το 2023! – Νέες επιβαρύνσεις σε μια εξοντωμένη οικονομικά κοινωνία

HellasVoice

e-Καταναλωτής: Πώς κλείνονται τα ραντεβού για ψώνια στα καταστήματα – Οι 4 λειτουργίες της εφαρμογής

HellasVoice

Συνταξιούχοι: Αναδρομικά για όλους σε δόσεις

HellasVoice

Financial Times: Πολύ υψηλή αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα προβλέπουν οι διεθνείς οίκοι

HellasVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα