Οικονομία

Υποχώρησε ξανά κάτω από το 1 δολάριο το ευρώ

Υποχώρησε ξανά κάτω από το 1 δολάριο το ευρώ

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters κλίνουν προς μια αύξηση 50 μονάδων βάσης
Το ευρώ διασπώντας την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο έφθασε και σήμερα έως τα 0,9999 δολάρια.

Το δολάριο ανήλθε σε νέο υψηλό πέντε εβδομάδων, καθώς αξιωματούχοι της Federal Reserve επισήμαναν την πιθανότητα συνεχιζόμενης επιθετικής νομισματικής σύσφιξης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Οι αγορές χρήματος δείχνουν επί του παρόντος πιθανότητες 47,5% για μια άλλη υπερμεγέθη αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου κατά 75 μονάδες βάσης στις 21 Σεπτεμβρίου, με πιθανότητα 52,5% για άνοδο των επιτοκίων κατά μισή μονάδα.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters κλίνουν προς μια αύξηση 50 μονάδων βάσης, καθώς οι κίνδυνοι ύφεσης αυξάνονται.

Ακόμη, το ευρώ βυθίστηκε μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας για παύση των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στα τέλη αυτού του μήνα.

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από την πτώση του ευρώ; Ενέργεια και πρώτες ύλες γίνονται ακριβότερες, αφού η διαπραγμάτευσή τους γίνεται σε δολάρια, ενώ έχουμε μαζικό κύμα ανατιμήσεων στα εισαγόμενα προϊόντα από χώρες της ζώνης του δολαρίου, όπως τρόφιμα, ποτά και διαρκή καταναλωτικά αγαθά, πιέζοντας τα εισοδήματα των νοικοκυριών και το κόστος των επιχειρήσεων. Ο εισαγόμενος πληθωρισμός αυξάνει τις πληθωριστικές πιέσεις καθιστώντας συνολικά δυσκολότερο τον στόχο της ΕΚΤ.

Αντίθετα, το αδύναμο ευρώ ευνοεί τις ελληνικές εξαγωγές προς τις χώρες που χρησιμοποιούν το δολάριο ή νομίσματα συνδεδεμένα κυρίως με το δολάριο, αλλά από την άλλη πλευρά πολλά από τα προϊόντα χρησιμοποιούν πρώτες ύλες που αγοράζονται με βάση το δολάριο. Η διολίσθηση του ευρώ καθιστά πιο φθηνές τις διακοπές για τους τουρίστες από τις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή και την Κίνα, αλλά και τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, μετοχές ή ομόλογα) και ενισχύει τη διάθεση για άμεσες ξένες επενδύσεις.

Σχετικά Άρθρα

Επίδομα παιδιού – Αιτήσεις Α21: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα

HellasVoice

Brexit: Κυβερνητικές οδηγίες προς τις επιχειρήσεις – “Ετοιμαστείτε για έξοδο χωρίς συμφωνία”

HellasVoice

Προϋπολογισμός: Έλλειμμα 7,46 δισ. ευρώ στο επτάμηνο

HellasVoice

Επίδομα 200 ευρώ για αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του νέου κύκλου

HellasVoice

Παγκόσμια Τράπεζα: «Οι κυρώσεις θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην παγκόσμια παραγωγή από τον πόλεμο»

HellasVoice

ΑΑΔΕ: Σε χαμηλότερα επίπεδα για τον Μάρτιο του 2022 ο αριθμός των φορολογουμένων που έχουν οφειλές προς την Εφορία

HellasVoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα